Tänään TV:ssä kotimainen leffakummajainen – Bond-tähti ja iso budjetti – suomalaisnäyttelijä jäi asumaan viidakkoon

Amazon – Yle Areena tiistaina 21.03. klo 21:50

Mika Kaurismäen elokuva Amazon kertoo kahdesta miehestä, jotka lähtevät kaivamaan kultaa Amazonin sademetsistä. Elokuva alkaa siitä, kun leskeksi jäänyt Kari on kahden tyttärensä kanssa Brasiliassa. Kun autorämästä loppuu bensa keskellä sademetsää, alkaa seikkailu.

Elokuvan pääosissa nähdään Kari Väänänen ja Robert Davi, jonka tunnetuimpia elokuvia ovat Die Hard – vain kuolleen ruumiini yli, Zodiac ja 007 ja lupa tappaa. Elokuvan keskeisessä naisroolissa nähdään Rae Dawn Chong, joka nousi maineeseen elokuvista Häivähdys purppuraa (1985) ja Commando (1985).

Amazon oli suomalais-amerikkalainen yhteistuotanto, jonka budjetti oli 15 miljoonan markkaa. Amerikkalaisten toivomuksesta elokuvan kolmituntinen versio lyhennettiin puolitoistatuntiseksi, joka teki tarinasta seikkailupitoisen. Sen ohessa kerrotaan vakavampaa tarinaa Amazonin sademetsien tuhoutumisesta ja alkuperäisväestön ahdingosta.

Amazon-elokuvaa kuvattiin Etelä-Amerikassa kolmen kuukauden ajan syksyllä 1989 ja alkuvuodesta 1990. Kuvausryhmä yöpyi viidakossa intiaanikylässä ja vanhan tulivuoren kalderassa. Myös Kari Väänäsen perhe oli mukana. Kuvausten jälkeen Väänänen päätti jäädä perheensä kanssa asumaan Brasiliaan.

Kari Väänänen palasi asiaan elämäkertakirjassaan Vänä elävänä (Docendo).

Maan alhaisen hintatason vuoksi pystyimme olemaan siellä pidemmän aikaa. Minulla oli Amazonista saamani palkka, eivätkä kulut tuntuneet oikein missään. Samaan aikaan tosin maksoimme Suomessa vuokrat ja sähköt.”
Hommasin halvalla jonkun romuauton kulkupeliksemme ja kun vein sen korjattavaksi, lasku oli vissiin viisi markkaa. Hinnat olivat suorastaan järjettömiä.

Kuva: Yle kuvapalvelu.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone