Tänään TV:ssä kotimainen komedia, joka rikkoi ensimmäisenä maagisen rajan

Juurakon Hulda – TV1 Perjantaina 28.05. klo 13:15

Hella Wuolijoen kirjoittama komedia kertoo maalta Helsinkiin muuttaneesta ja tuomarin (Tauno Palo) piiaksi ryhtyneestä naisesta (Irma Seikkula), joka alkaa itseopiskelun avulla nostaa asemaansa yhteiskunnassa.

Samasta tarinasta on tehty myös amerikkalainen elokuva Farmarin tytär, jonka pääosaa näytellyt Loretta Young sai roolistaan Oscarin.

Valenrin Vaalan ohjaama Juurakon Hulda sai Suomen elokuvateattereissa yli miljoona katsojaa. Se rikkoi maagisen miljoonarajan ensimmäisenä elokuvana Suomessa. Samaan saavutukseen ylsi vasta Kulkurin valssi vuonna 1941.

Myöhemmissä arviossa elokuvan katsojamääräksi on arvioitu 990 000. Tällä katsojamäärällä Juurakon hulda on kaikkien aikojen kuudenneksi katsotuin elokuva Suomessa. Edellään Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas sekä Edwin Laineen Täällä pohjantähden alla.

Elokuvassa nähtävä kuvitteellinen Juurakon torppa ja Sääksmäen asema löytyivät Tuusulan Nuppulinnasta. Sisäkuvat filmattiin Haagan Työväentalolla Helsingissä.

Käsikirjoituksesta, leikkauksesta ja ohjauksesta vastannut Valentin Vaala oli elokuvaa tehtäessä alle kolmikymppinen, mutta muutamaa epäonnistunutta leikkausta lukuun ottamatta hänen ilmaisunsa on jo hyvin selkeää ja hallittua. Valtaosa tapahtumista sijoittuu sisätiloihin, pääasiassa Soratien asuntoon, mutta se ei lainkaan muutu tylsäksi ympäristöksi”, kirjoitti Elokuvauutiset-sivusto vuonna 2010.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone