Tänään TV:ssä legendaarisen huumeparonin tositarina – ”tietoisen suoraviivainen rikoselokuva”

American Gangster (K16) – Kutonen perjantaina 28.05. klo 21:00

Maineikkaan ohjaajan Ridley Scottin ohjaama American Gangster on tositapahtumiin pohjautuva gangsterielokuva 1970-luvun huumepohatasta Frank Lucasista (s.1930). Kun Lucas jäi kiinni vuonna 1975 huumeiden salakuljettamisesta Aasiasta ja jälleenmyymisestä Yhdysvalloissa, hän suostui yhteistyöhön.

Paljastusten seurauksena hän vei mukanaan tuomiolle valtaosan koko New Yorkin huumepoliiseista. Myös useat poliitikot joutuivat oikeuteen. Lucasia esittää Denzel Washington. Muissa keskeisissä rooleissa nähdään Russel Crowe, Josh Brolin ja Cuba Gooding Jr. Kun Lucas jäi kiinni huumeiden salakuljettamisesta Aasiasta ja jälleenmyymisestä Yhdysvalloissa, hän vei mukanaan tuomiolle valtaosan koko New Yorkin huumepoliiseista.

 American Gangster sai pääosin hyviä arvosteluja elokuvakriitikoilta.

Film-o-holic-sivuston kriitikon mukaan American Gangster on tietoisen suoraviivainen rikoselokuva, jonka estetiikka on tarkkaan ammennettu 1970- ja 80-luvun rikoselokuvista.

Helsingin Sanomien kriitikko puolestaan totesi, että elokuva on, mitä nimi lupaa: saaga gangsterista ja hänen jengistään. On huumeita, pyssyjä, rahaa, naisia, luksusautoja – ja ruumiita.

Ongelma on, että Scott ei onnistu nostamaan tarinaansa lajityypin klassikoiden tasolle. Esimerkiksi Kummisedästä ja Arpinaamasta kyllä lainataan, mutta niin, että katsoja on liian usein tarinaa edellä, siis tietävämpi.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone