Tänään TV:ssä kotimainen draama alkoholisoituneesta urheilijatähdestä – tarina kävi karulla tavalla toteen

Veteraanin voitto – TV1 Perjantaina 24.03. klo 13:20

Edwin ja Arto Laineen ohjaama elokuva vuodelta 1955 kertoo keihäänheittäjästä, jonka elämää varjostavat alkoholismi ja parisuhdeongelmat.

Tapio Rautavaaran esittämällä Antilla on ongelmia viinan kanssa. Vaimo ja anoppi motkottavat asiasta, ja työpaikkakin on mennä alta. Pienen poikansa vuoksi hän päättää ryhdistäytyä.

Huomion arvoista oli, että Rautavaara oli vuoden 1948 keihäänheiton olympiavoittaja. Myös hän kärsi alkoholiongelmista myöhemmällä iällään.

Vuonna 1955 valmistuneen elokuvan tehtävänä oli rattiuden edistäminen. Se tehtiin yhteistyössä Työväen Urheiluliiton kanssa. Kriitikoilta ei herunut kehuja. Elokuvan raittiuspropaganda koettiin jopa epämiellyttäväksi.

”Filmin henkilöistä jäävät useimmat vain pinnallisiksi silhueteiksi – ainoastaan veteraani ja hänen vaimonsa ovat todella eläviä ihmisiä”, arvioi Paula Talaskivi Uusi Suomi-lehdessä.

Myöskään Elokuvauutiset ei lämmennyt leffalle vuonna 2011 tehdyssä arviossaan.

”Filmin ainoat ansiot taitavatkin olla Pentti Unhon ja Olavi Tuomen varjoja hyödyntävässä kuvauksessa, vaikka tämä puoli olikin aina kunnossa tuon ajan kotimaisissa elokuvissa.”

”Veteraanin voitto kuuluu ehdottomasti huonoimpien suomalaisten elokuvien joukkoon.”

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone