Munch-elokuva kertoo taiteilijalegendan traagisesta elämästä – näyttelijöissä mielenkiintoisia valintoja

Henrik M. Dahlsbakkenin ohjaama Munch-elokuva kertoo legendaarisen taidemaalarin Edvard Munchin elämästä. Norjankielinen elokuva julkaistiin 24.3. yksinoikeudella Elisa Viihde Viaplayssa.

Norjalainen Edvard Munch (1863–1944) tunnetaan parhaiten vuonna 1893 maalaamastaan Huuto-teoksestaan. Maailmankuulua teosta pidetään henkisen ahdistuksen symbolina.

Munch ei muodosta tarkkaa aikajanaa taiteilijan elämästä, vaan elokuva keskittyy neljään eri ajanjaksoon: ensirakkauden, varhaisten taidenäyttelyjen ja mielisairaalahoidon aikoihin. Lopussa kuolemaa lähestyvä taiteilija yrittää pelastaa taideteoksensa natseilta toisen maailmansodan aikana.

Munch taisteli lähes koko elämänsä mielenterveysongelmien ja alkoholismin kanssa. Myös hänen ihmissuhteensa olivat kimurantteja. Hän ei ollut koskaan naimisissa.

Munch oli ahkera matkustelemaan ja vaihtamaan asuinpaikkaa.

Katsojat viedäänkin eri kaupunkeihin, Osloon, Åsgårdstrandiin, Kööpenhaminaan sekä Berliiniin, missä Munch asui ennen kuin palasi kotimaahansa Norjaan.

Edvard Munchia esittää elokuvassa häntä neljä eri näyttelijää, jotka eivät muistuta toisiaan: Alfred Ekker Strande, Mattis Herman Nyquist, Ola G. Furuseth ja Anne Krigsvoll.

Huomiota herättävää on, että ohjaaja Dahlsbakken kiinnitti 80-vuotiaan Munchin rooliin naisen. Anne Krigsvoll piti roolia fantastisena haasteena ja kertoo tehneensä sen suurella rakkaudella ja kunnioituksella.

Myös ruotsalaisen kirjailijan ja taidemaalarin August Strindbergin roolissa nähdään naisnäyttelijä, Lisa Carlehed.

Dahlsbakkenin mukaan aikajanan ja sukupuolten häivyttämisen tarkoituksena on välittää katsojalle sitä epävarmuutta ja hämmennystä, jota Munch tunsi hänen koko elämänsä ajan.

Munchin traagisesta elämästä on tehty riipaisevan kaunis elokuva. Neljä näyttelijää tulkisevat taiteilijaa kukin omalla tavallaan vaikuttavasti.

Munch katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone