Käärijän hopeapaikka ei ollut yllätys – tässä on pari Liverpoolin euroviisujen todellista yllätystä

Eurovisionin laulukilpailun päättyminen Ruotsin voittoon ei ollut yllätys. Ennakkoarvioissa Loreenin voitto oli tasolla fifty-fifty, eli Käärijä onnistui kuromaan Ruotsin murskavoiton niukaksi tappioksi.

Nimittäin yleisöäänien perustella Suomi olisi nyt voittaja. Suomi sai peräti 376 pisteen potin kansan äänillä – peräti 18 maata antoi yleisöäänillä Suomelle 12 pistettä. Ruotsi sai yleisöäänillä 240 pistettä, mutta yhdestäkään maasta Ruotsi ei saanut täyttä 12 pistettä.

Käärijän saamaa yleisöäänien vyöryä voi suhteuttaa viime vuoden protestiviisuihin, jolloin Ukraina sai solidaarisuustukea – aivan ansaitusti. Peräti 28 maata antoi Ukrainalle yleisöäänillä täydet 12 pistettä, ja yleisöäänillä kertyi lopulta 439 pistettä!

Liverpoolissa ammattiraatien pisteillä Ruotsi hankki tarvittavan eron Käärijään. Ruotsi sai ammattiraadeilta peräti 15 maan kohdalla täydet 12 pistettä – Suomi kahdelta maalta, eli Norjalta ja Ruotsilta.

Reilua?

Kuten mainittua, Ruotsin voitto ei ollut yllätys. Vedonlyöjien ennakkoarvioissa myös Israelille ennustettiin menestystä, Israel oli lopulta kolmas.

Yllätys oli Ranskan huono menestys. Ennakkoarvioissa Ranska kamppaili jopa mitalisijasta, lopputulema oli 16. Edes ammattiraatien pisteissä Ranska ei päässyt juhlimaan (15. eniten ammattiraatien pisteitä). Yleisöäänillä Ransa sai vain 50 pistettä (Suomi 376).

Toinen, vielä suurempi yllätys oli isäntämaan Iso-Britannian (isäntä yhdessä Ukrainan kanssa) täydellinen syöksykierre. Britannian viisu oli menevää tanssipoppia, mutta lopputulos oli kisan toiseksi viimeinen, eli 25. Taakse jäi vain Saksa.

Iso-Britannia sai yleisöäänillä vain käsittämättömät yhdeksän pistettä!

Vuonna 2007 Helsingissä viisut voittanut Serbia romahti sijalle 24. Puolan Blankalle povattiin menestystä, mutta viimeistään huono esiintymispaikka (neljäs) vesitti toiveet. Puola oli vasta paikalla 19.

Itävallan menevä Who The Hell Is Edgar? laskettiin yhdeksi yllätysvalmiiksi maaksi aina Top6:n joukkoon, mutta ammattiraatien mainio menestys (kerran täydet 12 pistettä, ja ammattiraatien pisteissä kahdeksas) vaihtui yleisöäänien jälkeen sijaan 15. Yleisöäänillä Itävalta sai vain 21 pistettä.

Kun puhutaan positiivisista yllätyksistä, Belgian nousu sijalle seitsemän oli hieno saavutus. Maa sai runsaasti ammattiraatien pisteitä, eli seitsemänneksi eniten. Myös Australian progemetalli täytti tämän vuoden rock-kategorian menestyksen Top10-sijoituksella. Australia oli lopulta yhdeksäs.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone