Arvio: Ivalo-sarjan vahvuus on kokonaisuuden laadukkuus – ”talvimaisemien tilalle on saatu yhä jäntevämpää ohjaustyöskentelyä”

Rikosdraamasarja Ivalon uusi kausi on alkanut Elisa Viihde Viaplaylla. Mesta.netin kriitikko katsoi ennakkoon toisen kauden kolme ensimmäistä jaksoa.

Elisa Viihteen alkuperäissarja Ivalon ensimmäinen kausi toi ”nordic noir” -genreen lisämääreen ”jäätävä”. Kulisseina olivat karun kauniit Lapin talvimaisemat ja vaikuttavan tylyt Venäjän syrjäkulmat.

Aiheeseen saatiin tutun rikostutkinta-asetelman lisäksi ajankohtaisuutta vaarallisen viruksen aiheuttamasta uhasta. Toisesta näkökulmasta tarkasteltuna Ivalo lisäsi Nordic noiriin vielä ripauksen lisää inhimillisyyttä, ja Iina Kuustosen esittämän päähahmon ristiriitainen äiti-poliisi -hahmo teki pesäeroa ulkomaisiin sarjakilpailijoihin. Sarja osoitti, ettei poliisisarjan päähahmon ei aina tarvitse olla renttu saadakseen ylimääräisiä sympatiapisteitä.

Vaikka Ivalon tarina jäi osaltaan vaiheeseen, toinen kausi tuntui aluksi ajatuksena oudolta. Miten ylläpitää vahvaa ja arvoituksellista tunnelmaa, sortumatta saman kaavan kopioimiseen? Ivalon toinen kausi menettääkin merkittävän osan viehätyksestään siirtäessään tapahtumat talvesta syksyyn. Tilalle on saatu yhä jäntevämpää ohjaustyöskentelyä, ja käsikirjoitus vyöryttää silmille vaikuttavan mielikuvitusta ruokkivan salaseuran. Varsinaisen mysteerin rinnalla kulkee takautumien kautta avautuva sivujuoni, joka kytketään lopulta yhdeksi pääjuonen polttoaineista.

Venäjän pahojen poikien toimien selvittely vaatii suomalais-venäläisen poliisiryhmän perustamista. Iina Kuustosen esittämä Kautsalo lämpenee ajatukselle vasta, kun tärkeä todistaja hiljennetään ja salaisuus jää yhä arvoitukseksi – mitä tapahtui mystisellä mestästysmajalla ja mikä taho on  toiminnan takana? Arvoitus vie Kautsalon yhdessä venäläisen kollegansa kanssa karttoilla merkitsemättömään paikkaan Murmanskissa, jossa oudon salaseuran toiminta on pysynyt vuosikymmenten ajan vain pienen piirin tiedossa.

Toisella kaudella on Kuustosen lisäksi mukana tuttuja Ivalo-kasvoja kuten Pihla Viitala, Mikko Leppilampi, Kari Ketonen, Venla Ronkainen, Inka Kallén ja Susanna Haavisto. Edellämainituista tarina pyörii edelleen Kuustosen roolihahmon ympärillä, ja harmittavasti Pihla Viitalan rooli jää tällä kertaa kovin yksipuoliseksi. Muut toisen Ivalo-kauden näyttelijäkasvot tekevät perusvarmaa työtä, mutta varsinaisia tähtihetkiä on harvassa. Mikko Nousiainen on roolissaan kovin särmätön ja Pertti Koivulan hahmosta nähtiin ennakkokatselun perusteella vasta viitteitä. Sarjaveteraani John Finn (The Crown, The Walking Dead) onnistuu tuomaan rooliinsa vakuuttavaa auktoriteettia. 

Vaikka käsikirjoitus oikoo mutkia, ja joitakin käänteitä on vaikea sulattaa, Ivalo on kokonaisuutena koukuttavaa jännitysviihdettä.

Juha Lankisen ja Jussi Hiltusen ohjaustyö on nautittavan hallittua ja sujuvasti etenevää. Jo toisen jakson kohdalla huomaa, ettei tarinaa halua jättää kesken. Ivalon vahvuus on kokonaisuuden laadukkuus. Pienissä yksityiskohdissa olisi varaa parantaa, mutta kokonaisuus toimii mainiosti. Mitä muuta voi jännitysviihteeltä vaatia!

Ivaloon katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa.

19.12. julkaistaan jaksot 1-2
26.12. julkaistaan jakso 3
2.1. julkaistaan jakso 4
9.1. julkaistaan jakso 5
16.1. julkaistaan jakso 6, kaikki jaksot katsottavissa 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone