Tänään TV:ssä kaksi jännityselokuvan klassikkoa – toinen valittu jopa historian parhaaksi leffaksi – ”virheetön taideteos on koettava itse”

Takaikkuna (K12) sunnuntaina 26.12. klo 12:00 ja Vertigo – punainen kyynel klo 14:15 – Yle Teema ja Areena

Yle Teema esittää tapaninpäivänä iltapäivällä kaksi Alfred Hitchcockin jännityselokuvan klassikkoa.

Vuonna 1954 valmistunut Takaikkuna kertoo jalkansa loukanneesta valokuvaajasta, joka viettää aikaansa tiirailemalla naapureidensa elämää ja alkaa uskoa päässeensä murhan jäljille.

Pääosissa ovat aikansa supertähdet James Stewart ja Grace Kelly. Molemmat esiintyivät toistamiseen Hitchcockin elokuvassa.

Takaikkuna sijoittuu yhteen ainoaan lavasteeseen, joka koostuu päähenkilön huoneesta ja sen takaikkunasta näkyvän sisäpihan ja vastapäiset asunnot. Koko elokuvassa ei ole ainuttakaan sellaista kuvaa, jota päähenkilö ei näkisi. Erikoisen kameratyön tarkoituksena oli lukita katsoja samaan asuntoon päähenkilön kanssa.

Elokuva lukeutuu Hitchcockin omiin suosikkeihin. Se on hyväksytty Yhdysvaltojen kongressin kirjaston rekisteriin, jonne kootaan historiallisesti arvokkaita ja merkityksellisiä elokuvia.

”Takaikkuna on virheetön taideteos, jonka kerronta pitää yhtä tiukasti otteissaan kuin ensimmäiselläkin katselukerralla. Sanat eivät yksinkertaisesti riitä kommentoimaan elokuvan mestarillista leikkausta, kuvausta ja rakennetta. Se on koettava itse”, kirjoitti Filmaatikko-verkkolehden kriitikko

Kuva: NBC Universal / Yle

Heti perään esittävä Vertigo – punainen kyynel (1958) on nostettu Hitchcockin tuotannon ja koko elokuvahistorian parhaimpien elokuvien joukkoon. Viime vuosikymmeninä se on myös noussut yhä korkeammalle monissa suosikkiäänestyksissä syrjäyttäen jopa Citizen Kanen perinteisen paikan kaikkien aikojen parhaana elokuvana.

Elokuva kertoo James Stewartin esittämästä sanfranciscolaisesta yksityisetsivästä, joka rakastuu varjostamaansa naiseen Madeleideen. Seuraa petoksia ja jopa murha.

Naispääosassa Madeleiden roolissa nähdään Kim Novak. Ylen sivujen mukaan Novak ei hyväksynyt Madeleinelle varattuja vaatteita ja kampauksia, joista elokuviensa kaikki yksityiskohdat etukäteen suunnitteleva Hitchcock oli jo päättänyt. Novak alkoi myös analysoida ja kritisoida roolihahmoaan.

Kohteliaan järkähtämättömällä tyylillään Hitchcock kärsivällisesti kiusoitteli ja nöyryytti Novakia, kunnes tämä alistui kokonaan ja luopui näyttelijänä omasta identiteetistään, aivan kuten Scottie muokkaa elokuvassa Novakin roolihahmoa, rakentaa miehille toistuvasti alistuvasta Madeleinesta passiivista naisihannettaan, ulkonäöltään tietysti juuri tuollaista “Hitchcock-blondia”. Tiettävästi ainoa Novakin “oikku”, jonka Hitchcock tuhmana miehenä sitten ilomielin salli, oli näyttelijättären halu olla käyttämättä alusasuja.

Lopulta Hitchcock sai juuri haluamansa Madeleinen ja Novak teki uransa upeimman roolityön. Prosessi oli niin kivulias molemmille, etteivät he enää koskaan halunneet työskennellä yhdessä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. Vertigo on vain yksi näistä yliarvostetuista elokuvista jota kehuvat vain toistelevat sen ilmestymisen aikana jo tutuiksi tulleita markkinointi lausekkeita. Käyttäkää omia aivoja arvosteluissanne ja huomaatte että elokuvahan on oikeasti melko keskinkertainen… Kannattaisiko vaihtaa alaa jos copypaskomista on arvostelukin?

Kommentit suljettu.