013: Takaisin Todellisuuteen

Vuonna 1979 Pukkilassa perustettu 013 oli punk-ryhmä, joka kuulosti ainakin allekirjoittaneen korviin aina enemmän tai vähemmän brittiläiseltä orkesterilta. Suomen Clash on lähellä totuutta ja hetkittäin jopa Suomen Misfits. Tottahan Pelle Miljoonan vaikutusta ei voi ohittaa, se on jopa ilmiselvä. 77 punkkia, sitähän se.

Bändin ensimmäiset levytykset päätyivät Propaganda Recordsin tuotoksiin (Propaganda EP -1981 ja Russia Bombs Finland -1982). Vuonna 1982 bändi pääsi sorvailemaan jo omaa EP-kiekkoa. Kokopitkää albumia 013 äänitti jopa Lontoossa. Levy tehtiin varsinaisesti Kärkölässä ja Suomi-punkin semiklassikko Takaisin Todellisuuteen saatiin markkinoille 1983.

Svart Recordsin vinyylimuotoinen uudelleenjulkaisu osoittaa 013:n olleen kotimaisista uuden aallon orkestereista Ratsian ohella bändejä, joilla oli kaahauksen lisäksi musiikissaan sydäntä ja tunnetta – ei pelkää anarkiaa. Tosin kaahauskin onnistuu, nimittäin kappaleet kuten Eteen ja Työnvälittäjä ovat silkkaa ”suoraan silmille” -purkauksia. Albumin englanninkielinen veto Wently keeps (levyllä viisun nimi kyrillisin kirjaimin) on todella ammattitaitoista huudatusta. Erityisesti pitää jakaa kiitosta levyn skebasoundille – terävä ja kirkas ulosanti on todella sähköinen kokemus. Muutenkin uusiojulkaisun soudi on miehekkään rosoista.

Uusiojulkaisun mukaan on pakattu myös edellämainitut Propaganda Recordsin kokoelmilla ilmestyneen viisut. Mainio pikkulettu. 013 kuulostaa vielä paremmalta kuin muistikuvat antoivat ymmärtää. Takaisin Todellisuuteen on yksi niistä Suomi-punkin historiallisista julkaisuista, joka kannattaa ottaa haltuun. Kuulemma alkuperäisestä Takaisin Todellisuuteen -levystä joutuu maksamaan joka 500 euroa!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone