TV-arvostelu: Mies joka kuoli -sarja on jännittävää, rentoa ja mutkat suoriksi vetävää viihdettä

Antti Tuomaisen samanimiseen menestysromaaniin perustuva Elisa Viihteen uusi sarja Mies joka kuoli lähtee liikkeelle aivan lyömättömästä lähtökohdasta. Mies saapuu poliisiasemalle aikomuksenaan tehdä ilmoitus murhasta. Murhan kohde on mies itse.

Kohtalokkaasta myrkytyksestä kärsivä sieniyrittäjä Jaakko Kaunismaa (Jussi Vatanen) aikoo käyttää jäljellä olevat päivänsä selvittääkseen murhaajansa henkilöllisyyden. Murhan ilmiselvänä tavoitteena on bisneksen valtaus. Ehdokkaina ovat lähes koko miehen lähipiiri, sillä työlleen omistautuneen Jaakon elämä on tiivistynyt pienen piirin show’ksi. Ehdokkaina murhaajiksi ovat vaimo, pari lähintä työtoveria, markkinoille pyrkivät rikolliset, japanilaiset…tai he kaikki? Sarjan edetessä itse murhaajan selville saaminen osoittautuu sivuseikaksi – tärkeintä on matka, ei niinkään perille pääseminen. 

Lääkäri lupaa elinaikaa korkeintaan viikkoja, ehkä puolikkaan kesää. Mitä tekee Jaakko? Mies haluaa saada selville myrkyttäjän, mutta samalla Jaakko selvittelee elämänsä solmuja ja onnistuu hankkimaan jatkon avaimet menestyvälle firmalleen ja työyhteisölleen. Koska mies on saanut jo etukäteen kuolemantuomion, tarinaa leimaa kohtalokkaan kiero tunnelma. Jaakko on ”kuollut mies kävelee”, joten mitä vain voi sattua. Mies ei ehdi tilille teoistaan. Sarja innostuukin kunnolla laukalle Jaakon ottaessa mittaa sienibisneksessä helpon rahan haistaneiden pikkunilkkien kanssa. Huumori on mustaa,  juonenkäänteet kohtalokkaita ja luurankoja löytyy lähes jokaisen pihamaalta.

Jari Virman, Kari Hietalahti ja Pekka Strag esittävät koviksia.

Tarina tasapainoilee jännitystarinan ja ihmissuhdedraaman välillä. Hitaasti etenevä lähestymistapa tekee pesäeroa nopeisiin leikkauksiin ja tuhlailevaan käsikirjoitukseen luottaville nykytuotannoille. Mies joka kuoli tuntuu vanhalta ja perinteiseltä, niin hyvässä kuin pahassa. Tarinalle jää aikaa hengittää ja kasvaa, mutta ennen loppukohtausta tarina jumittuu ehkä liikaa lopun ajan odotteluun. Pakolliseen romanssiin käytetään runsaasti aikaa. Myös henkilökatraasta olisi toivonut saatavan enemmän irti, sillä hyviä tyyppejä on ruuhkaksi asti. Varsinkin pikkunilkkiosasto, jota esittävät Kari Hietalahti, Jari Virman ja Pekka Strang, olisivat ansainneet enemmän ruutuaikaa. Hietalahti on pääpahiksena riittävästi esillä, mutta esimerkiksi Pekka Steng unohdetaan täysin.

Sarjan selkäranka ja liikkeelle paneva moottori on ohjaaja Samuli Valkaman lisäksi pääosassa vakuuttava Jussi Vatanen. Vatanen tekee roolisuorituksen, joka jää mieleen – isossa maailmassa moisesta suorituksesta oltaisiin ehdokkaana pystin saajaksi. Vataselta löytyy rooliin tarvittava tunneskaala ja vivahteet. Vatasen suorituksen ainoaksi huonoksi puoleksi on laskettava kylmä tosiasia, että mies jättää muut näyttelijät varjoonsa. Myös Sara Soulié ja Matti Onnismaa tekevät hienoa työtä. Saara Kotkaniemi petollisen rouvan ja potentiaalisen myrkyttäjän roolissa innostuu revittelemään turhankin reippaalla ”takki auki” -asenteella.

Mies joka kuoli on jännittävä mutta vastuuton draamakomedia, joka herkullisista lähtökohdistaan ja vakavalla aiheella leikitellen onnistuu luomaan rentoa ja mutkat suoriksi vetävää viihdettä.

Mies joka kuoli -sarjan kaikki kuusi jaksoa katsottavissa Elisa Viihde Viaplaysta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone