Tuntematonta sotilasta esitetään tuntikaupalla itsenäisyyspäivänä – näin katsot ikiklassikon

Tuntematon sotilas -elokuva lukeutuu Linnan juhlien ohella itsenäisyyspäivän vahvimpiin perinteisiin.

Tänä vuonna Tuntemattomasta esitetään Edvin Laineen ohjaama alkuperäisversion restaroitu esityskopio sekä Aku Louhimiehen ohjaama versio vuodelta 2017.

Laineen Tuntematon nähdään TV1:ssä kello 13:10 alkaen ja Louhimiehen elokuva TV2:n myöhäisillassa klo 21:55.

Yle esitti Tuntemattoman ensi kerran vuonna 1967, jolloin se sai 2 280 000 katsojaa. Television katsojaennätys on kuitenkin vuodelta 1979, jolloin elokuvan katsoi melkein 2,6 miljoonaa suomalaista eli yli puolet kansasta.

Ihmisillä elää vahvana käsitys se, että Laineen Tuntematon olisi ”aina” esitetty televisiossa itsenäisyyspäivänä. Kyseessä on kuitenkin melkoisen tuore traditio.

Kansallisfilmografian mukaan elokuva esitettiin ylipäätään televisiossa 1970-luvulla vain kahdesti ja 1980-luvulla ainoastaan kerran, tammikuussa 1985. Ensi kerran itsenäisyyspäivänä elokuva esitettiin vuonna 1995. Sen jälkeen pitkän tauon jälkeen vasta vuodesta 2000 alkaen esitysajankohdaksi vakiintui itsenäisyyspäivä.

Nyt esitettävä restaroitu versio syntyi, kun alkuperäinen filmiversio etsittiin varastosta ja käsiteltiin digitaalisesti Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa. Urakkaan kului vuosi.

Restauroinnin tehneen Jari Jäderholmin mukaan Tuntematon oli jo todella huonossa kunnossa, sillä vuosikymmenien vaihteleva säilytys on jättänyt siihen jälkensä.

”Negatiivissa oli paljon kärpäsiä, tietokone tulkitsi ne roskiksi. Elokuvan kärpäset piti yksitellen tehdä pensselillä uudestaan, Jäderholm kertoi Ylelle vuonna 2017.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone