Teosto tilitti tänään asiakkailleen 21,3 miljoonaa – korona iski summaan miljoonien loven

Teosto on maksanut asiakkailleen kesäkuun tilityksen tänään – 21.3 miljoonaa. Summasta 8,3 miljoonaa maksettiin kotimaisille säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille, loput tilitetään 30.6. ulkomaisille musiikintekijöille, joiden musiikkia on esitetty Suomessa.

Tilityksessä nyt maksetut korvaukset on pääosin kerätty musiikista, jota on käytetty loka-joulukuun 2020 aikana konserteissa, radiossa, televisiossa, taustamusiikkina, online- ja streaming-palveluissa sekä Yle Areenassa.

Teoston kesäkuun 2021 tilitys on noin 5 miljoonaa euroa pienempi kuin kesäkuussa 2020. Tähän on syynä julkisesta esittämisestä eli konserteista, festivaaleilta ja livekeikoista sekä näyttämöiltä ja teatterielokuvista koronapandemian vuoksi kerätyt normaalia pienemmät korvaukset. Eli lyhyemmin sanottuna koronapandemia teki 5 miljoona loven tulovirtoihin.

Tekijänoikeuskorvausten tilitykset tulevat aina jonkin verran jälkijunassa ja koronatilanne näkyy niissä pahiten vasta tänä vuonna. Kriisi myös kestää musiikkialalla vielä pitkään sen jälkeen, kun muu yhteiskunta on palannut normaaliin. Tulevien korvausten kannalta olisi erittäin tärkeää saada kesäkausi konserttien ja keikkojen osalta käyntiin kaikkialla maassa”, sanoo Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen.

Radiossa ja televisiossa esitetystä musiikista samoin kuin taustamusiikkina esitetystä musiikista korvauksia maksetaan lähes yhtä paljon kuin viime kesänä. Kaupallisten kanavien korvausten laskiessa vastaavasti Yleisradiolta tilitettävien tekijänoikeuskorvauksien määrä on hieman noussut.

Ulkomailta tulleissa tilityksissä koronatilanne ei pitkän viiveen vuoksi vielä näy: ulkomailta tulleita tilityksiä oli yhteensä 0,63 miljoonaa euroa, mikä on viime vuoden tasolla.

Lisätietoa Teoston tilityksistä https://www.teosto.fi/musiikintekijalle/tilitykset/.  

Teosto maksaa asiakkaanaan oleville säveltäjille, sanoittajille ja kustantajille tilityksiä neljä kertaa vuodessa. Seuraava tilitys maksetaan syyskuussa 2021. 

(Teosto)

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone