Tänään TV:ssä ylistetty suurmieselokuva, jonka Oscar-palkittu päärooli on samaan aikaan sekä herkullinen että vaarallinen

Synkin hetki (K12) – Kutonen perjantaina 19.11. klo 21:00

Synkin hetki kuvaa Winston Churchillin ensimmäisiä viikkoja Ison-Britannian pääministerinä keväällä 1940. Posti oli Neville Chamberlainin epäonnistuneen myönnytyspolitiikan jälkeen poikkeuksellisen tuulinen, sillä uusi pääministeri ei saanut varauksetonta tukea edes omalta puolueeltaan ja Wehrmacht piti Manner-Euroopan rajoja pilkkanaan.

Churchilliä esittävä Gary Oldman palkittiin roolisuorituksestaan parhaan miesnäyttelijän Oscar-palkinnolla. Toisen Oscarin elokuva sai parhaasta maskeerauksesta. Elokuva keräsi kehuja myös kriitikoilta.

Synkin hetki menestyi myös teattereissa: 30 miljoonalla dollarilla valmistunut elokuva tuotti yli 150 miljoonaa dollaria.

Mesta.netin J.K. Silvennoisen mukaan Synkin hetki tuo mieleen Kuninkaan puheen (2010) paitsi siksi, että Churchillin kohtaamiset Yrjö VI:n (Ben Mendelsohn) kanssa ovat elokuvan parhaimmistoa, myös siksi, että se on juuri sellainen historiallinen draama ja suurmieselokuva, joita palkintoraadit tapaavat syleillä intohimoisesti.

”Churhillin rooli on näyttelijälle samaan aikaan sekä herkullinen että vaarallinen, sillä hahmossa on ikään kuin jo sisäänrakennettuna karikatyyri. Oldman onnistuu hyvin, vaikka muistuttaakin ulkoisesti vähemmän esikuvaansa kuin aiemmin roolissa nähdyt Timothy Spall, Brendan Gleeson ja Albert Finney. Se lienee myös osasyy (tuotannollisten ja levityksellisten tekijöiden ohella) sille, miksi Oldman on saanut osakseen moninkertaisen hehkutuksen verrattuna Brian Coxiin tuoreessa Churchillissa (2017)”, Silvennoinen kirjoitti arviossaan.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone