Tänään TV:ssä ylistävän vastaanoton saanut draama: ”sataprosenttisen maskuliininen elokuva… olisi varustettava sisältövaroituksella

Whiplash (K12) – Perjantaina 7.01. klo 21:25

Kolmella Oscarilla palkittu elokuva kertoo 19-vuotiaasta rumpalista Andrew`sta (Miles Teller) , joka haluaa olla yksi suurista. Hän liittyy huippukonservatorioon ja joutuu pahamaineisen opettajan (J.K. Simmons) simputettavaksi.

Elokuva valmistui kärpäsmäisen pienellä, 3,3 miljoonan dollarin budjetilla, mutta lipputuloja kertyi kunnioitettavat 49 miljoonaa taalaa.

Whiplash sai kolme Oscaria, parhaasta leikkauksesta ja äänityksestä sekä J.K. Simmons parhaasta sivuosasta.

Elokuva sai ylistävän vastaanoton sekä kriitikoilta että yleisöltä. Rotten Tomatoesin 297:sta arvostelijasta peräti 94 % suosittelee elokuvaa.

Lauri Itäkannas luonnehtii elokuvaa Ylen sivuilla seuraavasti:

Whiplash on myös lähes sataprosenttisen maskuliininen elokuva. Voisi sanoa, että välttämättömyyden pakosta: jos ihmishirviö Fletcher esitettäisiin toden teolla kohdistamassa henkistä väkivaltaansa naispuoliseen (tai alaikäiseen) oppilaaseen, elokuvaa ei ehkä olisi sulatettu ensinkään. Yhden naisopiskelijan hän toki stumppaa ohimennen, ulkonäköön viittaavalla kuitilla, kuinkas muuten.

Whiplash olisi ehkä varustettava sisältövaroituksella. Fletcherin otteet ovat kouluesimerkkejä väkivaltaisesta manipulaatiosta, joka pelaa mielivallalla, suhteettomilla rangaistuksilla ja kitsaasti annostellulla hyväksynnällä. Hänen entinen tähtioppilaansa päätyy itsemurhaan, mistä Fletcher valehtelee nykyisille oppilailleen kyynelet silmissään. Ei kevyttä katseltavaa. (SV myös: läskikammo, homofobia, rasismi/antisemitismi.)

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone