Ex-huumepoliisi Kale Puonti nousi nopeasti rikoskirjallisuuden kärkeen – ”En halua kirjoittaa mitään sellaista, mitä ei oikeasti voisi tapahtua”

Entinen rikospoliisi Kale Puonti on noussut nopeasti suomalaisen rikoskirjallisuuden kärkikaartiin. Helsingin huumepoliisista kertova Pasilan Myrkky -dekkarisarja on edennyt jo neljänteen osaan.

Uudessa Aribo-rikosromaanissa nigerialainen rikollisjengi harjoittaa huumekauppaa ja rakkauspetoksia. Rikosylikonstaapeli Kalle Pesonen alaisineen joutuu jälleen laittamaan kaiken peliin, että rosvot saataisiin teoistaan tilille.

Huumerikollisuus ja romanssihuijaukset ovat Kale Puonnille tuttuja pitkän poliisiuran ajalta. Jälkimmäisiä hän tutki kahden viimeisen virkaivuotensa aikana.

”Rakkauspetoksia tehdään paljon Nigeriasta, Gambiasta ja Ghanasta käsin, mutta romaanin tarinan kannalta muutama tekijä piti saada tänne Helsinkiin, jotta Pesonen saatiin töihin. Käytin siinä apuna Tukholmaa, jossa toimii nigerialainen ”Musta kirves” -ryhmä”, selvittää Kale Puonti dekkarinsa taustoja puhelimitse.

Neljällä romaanillaan ja yhdellä tietokirjallaan (Satu- Alamaailman rautarouva) Puonti on saanut hyviä arvosteluja ja innokkaan lukijakunnan. Lisäksi Yellow Film & TV on ostanut Pasila myrkky -dekkarisarjan elokuva- ja tv-oikeudet. TV-sarjan kuvaukset alkavat näillä näkymin ensi syksynä.

Puonti ei osallistu tv-sarjan käsikirjoituksen tekemiseen, mutta hän ehdottaa ”poliisin silmin” tekstiin pieniä muutoksia.

”Elokuvan ja tv-sarjan kirjoittaminen on kuitenkin ihan erilaista kuin romaanin teleminen, joten se on annettu ammattilaisten käsiin, Puonti tähdentää.

Nousu ammattikirjoittajaksi on tapahtunut nopeasti, sillä esikoisromaani Mannin julkaisusta on kulunut vasta puolitoista vuotta. Sen jälkeen dekkareita on ilmestynyt liukuhihnalta.

”Olen vähän hämmentynyt siitä, eikä kukaan muukaan läheinen uskonut, että kirjoittaisin ammatikseni joitain muuta kuin esitutkintapöytäkirjoja. Minulla ei ollut mitään odotuksia. Ensimmäinen julkaisusopimukseni kattoi yhden kirjan ja option seuraavasta.”

Innostuksen kirjoittamiseen Puonti sai pidettyään muutaman vuoden ajan Kaupungin varjoja -nimistä nettiblogia. Se sai alkunsa erikoisella tavalla.

Puonti oli yksi huume-, henki-, ja virkarikoksista tuomitun Helsingin poliisin huumeryhmän päällikön Jari Aarnion alaisista. Yksikön vanhimpana poliisina Puonti sai paljon lokaa niskaansa. Blogi toimi eräänlaisena kunnianpalautuksena. Hän sai puhdistaa syyttömien mainetta ja tuoda esille sen, mitä yksikössä oikeasti tapahtui.

Aarnio-vyyhdin seurauksena Puonti halusi vaihtaa toiselle osastolle. Hän tutki kaksi viimeistä vuotta romanssihuijauksia. Vuosi sitten hän jäi eläkkeelle ja vapaaksi kirjailijaksi.

”Kirjallinen ura on avannut monenlaista muuta tekemistä. Olen tehnyt kirja-aiheisia podcasteja, esiintynyt televisiossa ja parhaillaan olen tutkivan journalismin koulutuksessa Iltalehdessä.”

Puonnin kirjoja on kehuttu helppolukuisiksi. Luvut lyhyitä ja tarina kulkee jouheasti eteenpäin. Napakka rytmi ja mitta palvelevat hyvin äänikirjaformaattia, mutta Puonnon mukaan kyseessä ei ole laskelmoitu juttu.

”Tapettien kuvailu ja muu klumeluuri jää pois osittain poliisitaustani takia. En halua kirjoittaa mitään sellaista, mitä ei oikeasti voisi tapahtua. Otan maailmasta oikeasti tapahtuneita asioita ja muokkaan niitä fiktiivisiksi.”

”Olen saanut paljon positiivista palautetta naisilta, jotka suosittelevat miehilleen kirjoja. Nykyisin ollaan huolissaan lukutaidon heikkenemisestä. Siksi on ollut hienoa kuulla, että kirjani ovat saavuttaneet suosion vähemmän lukeneiden ihmisten keskuudessa.”

Puonnin mukaan paras kirjoittajakoulu on ollut hyvä kustannustoimittaja.

”Hilla Hautajoki on kouluttanut minua kovasti ja pikku hiljaa punakynää on vähemmän. Hillakorjailee epäjohdonmukaisuuksia ja kielioppivirheitä, mutta hän osaa kertoa myös, että milloin tarina jää polkemaan paikoilleen ja mitä siihen tarvitaan lisää. Toisinaan saan kuulla käyttäväni liikaa poliisikieltä.”

Puonnin mukaan äänikirjan menekki on nyt niin suurta, että ihmiset haluavat sarjoja. Siksi kustantajat toivovat, että kirjoja julkaistaisiin tiivitahtisemmin kuin aikaisemmin.

Puonti kirjoittaa jo viidettä dekkariaan, joka julkaistaan kuitenkin vasta keväällä 2023. Kirjasta on neljännes kirjoitettu, eikä hän vielä tiedä, miten tarina päättyy.

Miehen oma lukuharrastus jää vähemmälle kirjoitusprosessin aikana.

”En lue kirjoitusvaiheessa etenkään dekkareita, koska se häiritsee. Saatan iloita keksineeni jonkun kuningasidean, mutta sitten huomaankin, että Sipilä on kirjoittanut saman eikä kukaan enää usko, että minä keksin sen ennen häntä”, Puonti naurahtaa lopuksi.

Kuvat: Uupi Tirronen

Kalevi ”Kale” Puonti

Syntynyt vuonna 1962. Asuu Riihimäellä ja Helsingissä puolisonsa kanssa.

Harrastaa sauvakävelyä ja punttisalia.

”Luonnossa kävely on ihan loistavaa. Moni idea syntyy kävellessä, että noinhan se pitää laittaa kirjaan.”

Käyttää pääasiassa äänikirjaa.

”Kuuntelen nykyisin todella paljon äänikirjoja ja niistä lähinnä elämäkertoja. Viimeksi kuuntelin Kaija Koon elämäkerran.”

”Kaikilla kunnioituksella suomalaisia laadukkaita dekkareita kohtaan, mutta entisenä poliisina monia rikosromaaneja on vähän vaikea lukea, koska niissä on epäjohdonmukaisuuksia. Toki luen muun muassa Rantsin, Rönnbackan ja Sipilän kirjoja, koska niissä asiat ovat oikein.”

Aribo on saatavilla Ville Tiihosen lukemana äänikirjana (kuuntele näyte) sekä e-kirjana. Kirja sisältyy myös Elisa Kirja -kuukausitilaukseen, jolla nautit ääni- ja e-kirjoista rajattomasti niin paljon kuin haluat.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone