Tänään TV:ssä yksi vuosikymmenensä parhaista rikoselokuvista – ”leffa, joka jää taatusti mieleen”

Fargo (K16) – Nelonen sunnuntaina 22.05. klo 22:35

Legendaarisen veljeskaksikon Joel ja Ethan Coenin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva Fargo kertoo perähikiällä asuvasta autokauppiaasta, joka tilaa vaimolleen kidnappauksen rikastuakseen saatavilla lunnasrahoilla. Kidnauppaukseen palkatut konnat epäonnistuvat ja saavat aikaiseksi tapahtumien vyöryn, joka päättyy verisesti.

Fargo oli ehdolla seitsemän Oscarin saajaksi vuonna 1996. Oscar-pystit tulivat parhaasta naispääosasta (Frances McDormand) ja parhaasta alkuperäiskäsikirjoituksesta. Yhteensä elokuva sai yli viisikymmentä kansainvälistä elokuvapalkintoa.

Fargo on monien mielestä Coenin veljesten paras elokuva. Elokuva valittiin vuonna 2005 Yhdysvaltain kansalliseen filmiarkistoon ”kansallisesti merkittävänä teoksena”.

Coenien elokuvat pursuavat mieltä liikuttavia sävyjä, mutta ne ovat silti kivenkovia tyylillisiä kokonaisuuksia. Fargo pitäytyy Deakinsin mahtavasti kuvaamissa lumenharmaissa ja tummissa sävyissä, jotka rytmittyvät dynaamisella, dialogia kunnioittavalla kerronnalla, mikä sitten kohotetaan yllätyksellisin leikkauksin tekemisen totuutta tulkiten”, kirjoitti Jari Rantala MTV3:n sivuilla,

Coenien elokuva on yksi pieni tarina muiden joukossa, mutta toteutettu niin suurella sydämellä, että se taatusti jää mieleen. Se oivaltavaa elokuvaa parhaimmillaan.

Vuonna 2014 julkaistiin HBO:n tuottama 10-osainen samanniminen tv-sarja, joka on saanut innoituksensa elokuvasta, mutta se toteutettiin eri tarinalla ja hahmoilla.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone