Tänään TV:ssä tositapahtumiin perustuva gangsterielokuva oli massiivinen hanke – kuvattiin 180:ssa eri paikassa, eräässä kohtauksessa 1500 puhallettavaa nukkea

American Gangster (K16) – Kutonen sunnuntaina 22.05. klo 21:00

Kutonen esittää sunnuntai-iltana tositapahtumiin perustuvan gangsterielokuvan 1970-luvun huumepohatasta Frank Lucasista.

Ridley Scottin ohjaamassa elokuvassa on tähtiloistetta, kun Denzel Washington esittää Harlemin kuuluisaa huumeparonia Frank Lucasia ja Russell Crowe häntä jahdannutta rikosetsivää Richie Robertsia.

Vuonna 2019 menehtynyt Lucas jäi kiinni vuonna 1975 huumeiden salakuljettamisesta Aasiasta ja jälleenmyymisestä Yhdysvalloissa. Jäätyään kiinni hän suostui yhteistyöhön oikeuden tuomarin kanssa.

Lucas paljasti virkamieskontaktinsa. Paljastusten seurauksena hän vei mukanaan tuomiolle 75 prosenttia koko New Yorkin huumepoliiseista. Myös useat muut ”silmäätekevät” ja jopa poliitikot joutuivat oikeuteen.

Ilmiannon seurauksena hän istui vankilassa vain kuusi vuotta, vaikka hän sai oikeudessa 70 vuoden tuomion.

Lucas kuoli kesällä 2019 luonnollisiin syihin 88-vuotiaana. Hän kertoi New York Timesille vuonna 2000, että parhaimmillaan hän tienasi päivässä miljoona dollaria.

Lucas oli innoissaan elokuvasta, mutta hän kuitenkin myönsi, että vain pieni osa elokuvasta oli totta ja että suuri osa siitä oli dramatisoitu.

American Gangster valmistui 100 miljoonalla dollarilla ja se tuotti maailmanlaajuisesti noin 264 miljoonaa taalaa. Elokuva sai pääosin positiivisia arvosteluja elokuvakriitikoilta.

Ridley Scott muistelee, että tuotanto oli yksi hänen uransa suurimpia hankkeita. Elokuvan 360 kohtausta kuvattiin yli 180:ssa eri paikassa.

Yksi työläimmistä kohtauksista kuvattiin Madison Garden Sequence -areenalla. Kameraan eteen hankittiin 650 avustajaa; loput 1500 yleisöstä olivat puhallettavia nukkeja.

Film-o-holic-sivuston kriitikon mukaan American Gangster on tietoisen suoraviivainen rikoselokuva, jonka estetiikka on tarkkaan ammennettu 1970- ja 80-luvun rikoselokuvista.

”American Gangster onkin lähes tyystin Denzel Washingtonin elokuva. Hän täyttää ristiriitaisen hahmonsa saappaat vastaansanomattomasti ja kuitenkin sopivan vähäeleisesti. Väkivalta kuplii hänen tyynen pintansa alla räjähtääkseen arvaamatta silmille, kun jämptin perheenpään on osoitettava kuka on herra talossa” kirjoitti puolestaan MTV3:n kriitikko.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone