Tänään TV:ssä yksi legendaarisimmista seikkailuelokuvista – meinasi jäädä tekemättä ennakkoluulojen ja isojen kustannusten vuoksi

Kadonneen aarteen metsästäjät (K12) – Perjantaina 25.11. klo 23:40

Vuonna 1981 ensi-iltansa saanut Kadonneen aarteen metsästäjät oli jättimenestys. Leffa tuotti noin 365 miljoonaa dollaria ja se palkittiin neljällä Oscarilla.

Vuonna 1981 ensi-iltansa saanut elokuva sai kehuja myös kriitikoilta. New York Timesin arvostelija piti sitä yhtenä kautta aikojen ”hauskimmista, kekseliäimmistä ja tyylikkäimmistä amerikkalaisista seikkailuelokuvista”.

Huikeassa tarinassa seikkailija-arkeologi Indiana Jones (Harrison Ford) matkustaa ympäri maailmaa, kun päämääränä on myyttisen liitonarkin löytäminen.

Elokuva kuvattiin pääosin Tunisiassa ja lontoolaisella studiolla. Sielujen kaivo -kohtaukset kuvattiin Englannissa. Alun perin tarkoitus oli käyttää 500 käärmettä lähikuvia varten ja kaukokuvauksissa olisi käytetty mekaanisia käärmeitä. Ohjaaja Steven Spielberg tyrmäsi suunnitelman. Niinpä studiolle tilattiin 6 000 aitoa käärmettä.

Käärmeiden luikertelusta syntyvän äänen loi äänisuunnittelija Ben Burtt työntämällä sormensa juustovuokaan.

Harrison Ford (Indiana Jones).

Moni studio kieltäytyi ottamasta elokuvaa tuotantoon, koska sen käsikirjoitukseen suhtauduttiin epäilevästi ja elokuvan budjetin katsottiin liittyvän liian iso riski.

Indyn hattu on epäilemättä yksi elokuvahistorian ikonisimmista päähineistä. Hattu ostettiin kuuluisasta Herbert Johnsonin hattuliikkeestä Saville Row’sta Lontoosta.

Kuuluisa kohtaus, jossa Indiana Jones ampuu mahtailevan miekkamiehen, on improvisoitu. Harrison Ford kärsi kuvaushetkellä ruokamyrkytyksestä ja oli liian sairas suorittaakseen tempun suunnitellusti, ja siksipä hän vain ehdotti ”hölmöläisen ampumista”.

Kadonneen aarteen metsästäjät tänään Nelosella.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone