Tänään TV:ssä: Tosipohjainen elämäkertaelokuva kertoo sotasankarista, joka vietti viimeiset vuotensa häpäistynä ja päätti päivänsä oman käden kautta

The Imitation Game (K12) – TV2 torstaina 23.06. klo 21:30

Vuonna 2014 valmistunut tosipohjainen elokuva The Imitation Game perustuu elokuva perustuu Andrew Hodgesin kirjoittamaan elämäkertaan Alan Turing.

Elokuva palkittiin parhaan sovitetun käsikirjoituksen Oscarilla. Se oli myös taloudellinen menestys. 14 miljoonalla dollarilla valmistunut elokuva tuotti 255 miljoonaa taalaa.

Matemaatikko Alan Turing onnistui toisen maailmansodan aikana kehittämänsä varhaisen tietokoneen avulla murtamaan saksalaisten Enigma-salakirjoituslaitteen kryptauksen. Keksintö lyhensi sotaa vuosilla ja pelasti valtavasti ihmishenkiä.

Valtio käänsi kuitenkin selkänsä sotasankarilleen, kun tämä jäi 1952 kiinni homoseksuaalisuudesta, joka tuolloin oli Isossa-Britanniassa laitonta. Kemialliseen kastraation tuomittu ja lääkityksen sairastuttama matemaatikko vietti viimeiset vuotensa yksinäisenä ja häpäistynä päättäen päivänsä oman käden kautta.

”The Imitation Game kuvaa sankaruuden sijaan salailua ja häpeää, joita Turing koki niin salaisen työnsä kuin seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi. Trillerimäinen tarina keskittyy Enigman arvoituksen ratkaisun ympärille, mutta pyrkii myös rakentamaan henkilökuvan Turinginsta”, kirjoitti Mesta.netin kriitikko JK Silvennoinen.

Benedict Cumberbatchin on roolissaan hyvä, ja monena muuna vuonna hän olisi saanut takanreunalleen kultaisen patsaan.  Parhaimmillaan hän on esittäessään Turingin haavoittuvaisena, loukattuna ja särkyneenä. Sen sijaan älyllisessä itsevarmuudessa ja sosiaalisissa vuorovaikutuksessa on hetkittäin teennäisyyttä, mikä tosin saattaa johtua siitä, että hetket tuovat liiaksi mieleen Cumberbatchin roolisuorituksen Sherlock Holmesina”, hän jatkoi.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. Vähän ohkainen ja aliarvostava kuva ”sotasankari” Alan Turingista.

    Alan Turing on modernin tietojenkäsittelyteorian isä. Ei ole yliopiston käynyttä tietotekniikan maisteria, joka ei olisi törmännyt hänen teorioihinsa ja varmasti lukijatkin ovat kuulleet vaikka ”Turing Testistä”, jossa tietokone koettaa olla mahdollisimman inhimillinen.

    Hän oli akateeminen nero, joka aivan liian aikaisin kuoli pois.

    Vielä en ole tätä elokuvaa nähnyt, mutta nähtävästi siinäkin keskitytään hänen työhönsä Enigma-koodin purkamisessa ja vähemmän hänen ”tylsään” akateemiseen perustyöhönsä. Näitä tietotekniikan sankareita ei kovin montaa ole, niin täytyy katsoa elokuva.

Kommentit suljettu.