Tänään TV:ssä Suomen kohtalonvuosina tehty komedia – 33-vuotias päätähti kuoli traagisella tavalla kuvausten jälkeen

Serenaadi sotatorvella – TV1 torstaina 11.05. klo 13:25

Toivo Särkän vuonna 1939 ohjaama elokuva sijoittuu sotaharjoituksiin kartanon maille. Savolainen sotamies Paavonen lainaa ”tuurihousujaan” majuri Harteiselle eikä maailma ole enää ennallaan.

Elokuvaa kuvattaessa Suomi oli luisumassa Talvisotaan. Ensi-iltaa vietettiin 26.12. 1939 eli sodan syttymisen jälkeen

Sotamies Paavosta esittänyt Kaarlo Angerkoski kuoli sydänkohtaukseen lokakuussa 1939, vain kaksi viikkoa kuvausten päättymisen jälkeen. Hän oli vain 33-vuotias.

Angerkoski kärsi sydänvaivoista kesken Jääkärin morsiamen teatterinäytöksen Kotkassa. Hän kuitenkin halusi näytellä näytöksen loppuun. Hänen kerrotaan menehtyneen näyttelijävaimonsa Siiri Angerkosken syliin myöhemmin samana iltana.

Angerkoski oli 1930-luvulla suuri elokuvatähti. Hän oli vaimonsa ohella Suomen Filmiteollisuuden ensimmäinen kuukausipalkkainen elokuvanäyttelijä.

Serenaadi sotatorvella sai ensi-iltansa kolme kuukautta hänen kuolemansa jälkeen. Elonet-sivustolla muistellaan aikaa seuraavasti.

Kutsuvierasnäytännön päiväksi oli määrätty 3.12.1939. Pääkonttorin juoksupoika Sakari Jurkka lähti marraskuun 30. päivän aamuna kutsukorttien jakelukierrokselle Heikinkatu 20:ssä (nyk. Mannerheimintie 16) sijainneesta konttorista, mutta ei ehtinyt Lasipalatsia pidemmälle, ”kun ryssän koneet tulivat ja kutsukorttien jakelu loppui siihen”, Jurkka muisteli syksyllä 55 vuotta myöhemmin.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone