Tänään TV:ssä suomalainen uhohdettu elokuvahelmi – ”Katsoin sen jo kahdesti kahtena iltana peräkkäin”

Kesyttömät veljekset (K12) – Yle Teema Tiistaina 16.02. klo 22:25

Yle Teema esittää tiistaina Erkko Kivikosken ohjaaman elokuvan veljeksistä, joista toinen on opiskelijaradikaali ja toinen yksityisyrittäjä. Tarinaan liittyvät olennaisesti yrittäjä-Antin aviolitto-ongelmat ja Erkin seurustelu laivanvarustajan tyttären kanssa.

Ilmestyessään elokuva keräsi pääosin kehuja kriitikoilta. Elokuvan näyttejöistä Jussi-palkinnot saivat ohjaaja Erkko Kivikoski, Anttia esittävä Eero Melasniemi ja fabriikin roolissa nähtävä Matti Varjo. Elokuva sai myös 150 000 markan valtionpalkinnon.

Elokuvassa ollaan hyvin kiinni ajassa ja yhteiskunnan käymistilassa, joka kulminoitui 60-luvun opiskelijaradikalismissa, Ylen sivuilla todetaan.

”Erkko Kivikoski on uusimmassa elokuvassaan onnistunut luomaan todentuntuisen, elävän ja vireän nykyaikaiskuvauksen”, kirjoitti Aamulehden kriitikko Matti Rosvall.

Helsingin Sanomien kriitikko Paula Talaskivi kertoi katsoneensa Veljekset jo ”kahdesti kahtena iltana peräkkäin”.

”Mutta kuten usein ennenkin: Veljeksissä on niin paljon onniteltavaa positiivista, että se pani toivomaan vieläkin enempi”, hän näki.

Kesyttömät veljekset sai kolme Jussi-palkintoa: ohjaaja Kivikosken lisäksi Melasnimie palkittiin miespääosasta ja Matti Varjo sai sivuosa-Jussin. Lähteet: Elonet, Yle

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone