Tänään TV:ssä: Järkyttävä elokuva syntyi yhteistyössä uhrien omaisten kanssa – kohtaukset lentokonekaappauksesta ovat ”piinallista katsottavaa”

United 93 (K16) – TV5 torstaina 21.07. klo 21:00

Paul Greengrassin ohjaama elokuva kertoo syyskuun 11. päivän iskujen yhteydessä maahan pudonneen United Airlinesin lennon 93 tapahtumista kronologisesti mahdollisimman tarkassa aikajärjestyksessä.

Lento 93 oli yksi syyskuun 11. päivän iskuissa kaapatuista lentokoneista. Lento oli terrori-iskun ainoa, joka ei saavuttanut kohdettaan, koska joukko matkustajia rynnäköi ohjaamoon ja esti suunnitelman. Koneen oli tarkoitus syöksyä Valkoiseen taloo tai Yhdysvaltain kongressitaloon.

Elokuva tehtiin yhteistyössä uhrien omaisten ja ystävien kanssa. Käytössä oli myös laaja tutkintamateriaali. Näin ollen elokuva onnistuu kuvittelemaan sen, mitä tuomitulla lennolla todennäköisimmin tapahtui kohtalokkaana päivänä.

Greengrass valitsi pääosiin tuntemattomat näyttelijät, jotta kukaan heistä ei kohoaisi muiden yläpuolelle. Pääosissa ovat mm. Cheyenne Jackson, Christian Clemenson ja Polly Adams.

Greengrass palkittiin parhaan ohjauksen BAFTAlla elokuvastaan vuonna 2006.

United 93 näyttää konekaappauksen tapahtumat realistisesti ja raadollisesti. Käsivaralla kuvatut kohtaukset ovat piinallista katsottavaa. Kuvat ovat koskettavia ja voimakkaita, täynnä väkivaltaa, pakokauhua ja matkustajien viimeisiä puheluita perheilleen ja läheisilleen. Sliipattu Hollywood-toiminta ja sankaruus ovat kaukana kaoottisesta, säälimättömästä selviämiskamppailusta”, kirjoitti Film-o-Holic -sivuston kriitikko.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone