Tänään TV:ssä: Pontikanhuuruinen kotimainen juhannuselokuva sai tylyn vastaanoton kritikoilta: ”Ilmeisen kirjallisen ripulin tuloksena syntynyt”

Kankkulan kaivolla – TV1 Perjantaina 24.06. klo 13:10

TV1 esittää juhannusaattona radiohupailuun perustuvan komedian Kankkulan kaivolla.

Vuonna 1960 valmistuneessa elokuvassa radioreportteri (Hannes Häyrinen) seuraa Kankkulan kylän juhannusjuhlia ja sen persoonallisia asukkaita ja tekee haastatteluja. Hän matkustaa kylään ”puskabussilla”, joka kulkee yhtä hyvin ketterästi vedessä kuin maalla.

Elonet-tietokannan mukaan tuotantoyhtiö SF teki elokuvan monen sen ajan leffan tapaan halvalla ja nopeasti.

Siitäkin huolimatta yleisömenestys oli vuoden 1960 parhaimpia. Kriitikot kuitenkin murskasivat sen täysin. Kankkulan kaivolla oli monen kriitikon mielestä vuoden 1960 kotimaisten elokuvaensi-iltojen pohjanoteeraus. Useimmat kriitikot eivät vaivautuneet kirjoittamaan elokuvasta kuin muutaman rivin, Elonet kertoo.

”Ilmeisen kirjallisen ripulin tuloksena syntynyt käsikirjoitus on saanut arvoisensa ohjauksen”, Ilmari Kemppi totesi.

”Tämä synkkä dokumentti joutaisi – ja kiireesti – kiikutettavaksi samaiseen paikkaan, jonne Neulasen Manta jo filmissä viitoitti polun.”

Kankkulan kaivolla -radiokuunnelmaa esitettiin Ylellä vuosina 1958-1970. Kuunnelman pontikan huuruset tarinat närkästyttvät etenkin senaikaisia raittiuspiirejä. Kankkulan keskushenkilönä on 105-vuotias, pontikankeittoa harrastava Tippavaaran isäntä.

Kankkulan kaivolla kuvattiin Espoossa, Nurmijärvellä ja Helsingin maalaiskunnassa (nyk. Vantaa).

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone