Tänään TV:ssä parhaiden westernien joukkoon valittu lännenklassikko – käynnisti legendaarisen trilogian

Apassilinnake – Yle Teema perjantaina 24.06. klo 12:00

Juhannusaaton iltapäivänä Teemalla esitettävän John Fordin ohjaaman western-klassikon päärooleissa näyttelevät legendaariset John Wayne , Shirley Temple ja Henry Fonda. Vuonna 1948 valmistunut elokuva kertoo ratsuväen linnakkeen uudesta komentajasta, joka hakee intiaanisodasta nostetta uralleen.

Elokuva aloitti Fordin ratsuväkitrilogian, jonka muut elokuvat ovat Keltainen nauha (1949) ja Rio Grande (1950).

Yhdysvaltain Elokuvainstituutti (AFI) on listannut Apassilinnakkeen kymmenen parhaan lännenelokuvan joukkoon. Arvostelujen keräyssivuston Rotten Tomatoesin suositusprosentti on täysi 100.

Apassilinnake on kokonaisuutena tummasävyisempi ja ulkoasultaan huomattavasti karumpi kuin valtaosa Fordin lännenelokuvista. Toisaalta myös aihekin on tavallista synkempi, joten tätä taustaa vasten elokuvan tumma yleisvire on ymmärrettävissä. Vakavan tarinan joukkoon on toki sijoitettu monin paikoin keventävää huumoria ja omalaatuisia hahmoja, mutta tämän elokuvan kohdalla nämä Fordin perusmaneerit eivät oikein tahdo toimia – voi jopa todeta, että ne paikka paikoin jopa rikkovat kerronnan rytmin ja tekevät hallaa jännittyneelle ja odottavalle tunnelmalle”, kirjoitti Filmgoer.fi -sivuston kriitikko elokuvasta.

Apassilinnake on katsottavissa myös Yle Areenassa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone