Tänään TV:ssä: Pikaisesti kuvattu kotimainen komedia ei sykähdyttänyt – pääosassa aikansa valovoimaisin näyttelijätär

Rakas lurjus – TV1 maanantaina 13.11. klo 13:20

Vuonna 1956 valmistunut komedia perustuu Mika Waltarin näytelmään ja kertoo naisesta, joka pukeutuu mieheksi päästäkseen kahden vanhanpojan alivuokralaiseksi.

Pääosissa nähdään Ansa Ikonen ja Edvin Laine. Ikonen muistetaan yhtenä aikansa valovoimaisimmista tähdistä, erityisesti elokuvarooleistaan vastanäyttelijänsä Tauno Palon kanssa.

Ikonen oli esittänyt Rakas lurjus -komediaa jo kiertuenäytelmissä 40-luvulla.

Toivo Särkkä ohjasi elokuvan SF-studiolla kymmenessä työpäivässä. Kuvauksia jouduttivat näyttelijöiden ulkoa opettelemat kohtaukset sekä Amerikasta hankittu uusi kuvausvaunu, jollaista Suomessa ei aiemmin oltu nähty.

”Tv-Dollyksi” nimetty laite oli aiempia kameravaunuja monipuolisempi ja se mahdollisti kuvausvaiheessa useiden kuvien yhdistämisen samaan ottoon.

Rakas lurjus -elokuvan ensi-illan aikoihin laite aiheutti noin viikon pituisen näyttelijälakon. Näyttelijäjärjestöt katsoivat, että ”Dolly” heikentää näyttelijöiden palkkijoiden laskentaperusteita. Kiista saatiin kuitenkin sovittua.

Elokuvan kiireinen aikataulu pantiin merkille myös kriitikoiden arvosteluissa.

”Tieto, että Rakas lurjus on tehty kahdessa viikossa, ei ilahduta elokuvan katsojaa. Mokoman kiireen vuoksi ei ole ehditty syventyä taustatapahtumien viimeistelyyn. Ja kuitenkin sellaiset vähäpätöisiltä tuntuvat rinnakkaistapahtumat saattavat olla komediassa aivan korvaamattomalla tavalla elähdyttäviä”, Helsingin Sanomien Paula Talaskivi kirjoitti.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone