Laura Mannista jännitti katsoa omakohtaiseen romaaniin perustuvaa Kaikki anteeksi -sarjaa — etenkin yksi kohtaus meni tunteisiin

Elisa Viihteen sarjauutuus Kaikki anteeksi on Laura Mannisen samannimiseen romaaniin perustuva neliosainen draamasarja on nyt katsottavissa Ruudussa.

Antti Heikki Pesosen ohjaama neliosainen draamasarja käsittelee teosta mukaillen lähisuhdeväkivaltaa, sekä häpeää ja vaikenemisen kulttuuria. Mannisen osittain omakohtaisiin kokemuksiin perustuva Kaikki anteeksi -romaani herätti ilmestyttyään vuonna 2018 laajaa keskustelua lähisuhdeväkivallasta.

Kun Manninen kuuli vuonna 2021, että hänen kirjastaan halutaan ohjata tv-sarja, hän oli onnellinen kahdestakin syystä.

”Se on varmasti jokaisen kirjailijan haave, että omasta kirjasta tehdään tv-sarja tai elokuva. Tuntui uskomattoman hienolta, että esikoiskirjastani tehdään sarja, mutta samaan aikaan iloitsin siitä, että tärkeä aihe pääsee esille ja aiheuttaa lisää keskustelua”, Manninen toteaa.

Sarja kuvaa pysäyttävästi ja realistisesti lähisuhdeväkivaltaa sen eri muodoissa. Elämäniloinen uranainen Vilma (Iida-Maria Heinonen) ihastuu Mikkoon (Joonas Saartamo). Mikko on monessa mielessä täydellinen kumppani, mutta pikku hiljaa hänen todellinen persoonallisuutensa alkaa paljastua. Lopulta henkisestä ja fyysisestä väkivallasta tulee suhteessa arkea.

Laura Manniselle sarjan katsominen oli erikoinen ja etukäteen jännittävä kokemus.

”Sain sarjan katselulinkin, mutta lykkäsin sen katsomista jonkin aikaa. Kun sitten aloin katsoa sarjaa, olin todella tyytyväinen sen kaikkiin osa-alueisiin; ohjaukseen, käsikirjoitukseen ja näyttelijäsuorituksiin. Iida-Maria ja Joonas tekevät aivan huikeat roolisuoritukset”, Manninen kehuu.

Monet sarjassa nähtävät kohtaukset perustuvat Mannisen omiin kokemuksiin. Etenkin kohtaus, missä Vilma menee turvakotiin, sai Mannisella kyyneleet virtaamaan.

”Oma kokemukseni oli hieman erilainen, mutta sarjassa nähtävä kohtaus olisi koskettanut varmasti, vaikken olisi itse kokenut vastaavaa”, Manninen sanoo.

”Erikoista oli se, että sain kolmannen jakson lopussa ajatuksen, että miksei Vilma lähde väkivaltaisesta suhteesta. Seuraava ajatus oli se, että itseasiassa minähän olen ollut tuossa tilanteessa ja tämä sarja perustuu omiin kokemuksiini. Mielestäni neljännessa jaksossa avataan todella hyvin sitä, miksei Vilma saa repäistyä itseään suhteesta ajoissa”, Manninen pohtii.

Iida-Maria Heinonen ja Joonas Saartamo tekevät sarjassa upeat roolisuoritukset. Kuva: Yellow Film & TV

Ohjaaja Antti Heikki Pesonen pyrki siihen, että kuvaus olisi kirjan tekstin tavoin mahdollisimman luonnollista ja autenttista. Manninen ei puolestaan ollut romaaninsa ja tarinan suhteen suojelevainen.

”Sanoin heti alkuun, että teillä on vapaat kädet tehdä sarjasta erilainen. Jos adaptaatio menee yksi yhteen, niin se toimii hyvin harvoin. Jos kirjalle ollaan liian uskollisia, silloin sarjaan tai elokuvaan on ahdettu liikaa”, Manninen toteaa.

Sarjan tarina mukailee kirjaa, mutta Mannisen mukaan kirjassa kuvataan enemmän järjestelmän pettämistä. Kun poliisi, lastensuojelu ja terveydenhuolto eivät kykene auttamaan, kirjan päähenkilön usko ja toivo järjestelmän apuun romahtaa.

”Se aspekti puuttuu sarjasta ja se on hyvä rajaus. Sarja keskittyy kuvaamaan kahden ihmisen välistä dynamiikkaa. Se on sarjan kokoinen aihe. Jos sarjaan olisi vielä lisätty jotain muuta näkökulmaa, se olisi varmaankin levinnyt käsiin.”

Ennen Kaikki anteeksi -esikoisromaaninsa julkaisua Manninen oli kirjoittanut jo paljon ja käynyt muun muassa kriittisen korkeakoulun kirjoittajakoulun. Esikoiskirjan aihe välähti hänen mieleensä salaman lailla.

”Muistan sen hetken hyvin: istuin paikallisbussissa ja luin romaania, jossa käsiteltiin väkivaltatematiikkaa. Silloin päässäni naksahti, että tästä pitää kirjoittaa. Tämä on aihe, josta haluan ja voin kirjoittaa kirjan. Ryhdyin kirjoittamaan saman tien bussissa. Tekstiä alkoi virrata, kirjan ensimmäinen versio tuli helposti ja pakottamattomasti. Toki jälkityö vaati oman aikansa”, Manninen muistelee romaaninsa syntyä.

Kun Kaikki anteeksi -kirja julkaistiin, Manniselle alkoi sadella palautetta. Tuntemattomat ihmiset kertoivat avoimesti omista kokemuksistaan väkivaltaisissa parisuhteissa. Vastaavasti Manninen kutsuttiin puhumaan aiheesta erilaisiin tilaisuuksiin.

”Sain paljon yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat itse kokeneet lähisuhdeväkivaltaa. Hyvin moni kirjan lukenut on sanonut, että hänen miehensä oli samanlainen kuin kirjassa. Tietyt piirteet näyttävät toistuvan suhteissa, joissa on vallankäyttöä ja fyysistä väkivaltaa tai molempia.”

Tähän mennessä Manninen on julkaissut neljä eri tyyppistä romaania. Hän ei halua jämähtä yksittäiseen tyylilajiin tai aiheeseen.

Myös uudessa Levottomat pilvet -kirjassa käsitellään parisuhdetta. Kirjan päähenkilö Tuulia on juuri jätetty tylysti, eikä hän pysty käsittelemään eron aiheuttamaa surua ja pettymystä. Epätoivon keskellä hän alkaa seurata exäänsä. Sitten teknologia alkaa oudosti puuttua Tuulian omaan elämään.

”Levottomissa pilvissä on osittain samaa tematiikkaa kuin Kaikki anteeksi -kirjassa, että missä kohtaa ne rajat kulkevat”, Manninen puntaroi.

Manninen jännittää Kaikki anteeksi -sarjan vastaanottoa. Hän toivoo, että sarjan myötä keskustelu lähisuhdeväkivallasta ottaisi lisäkierroksia, koska aiheesta ei saa vaieta.

”Jos sarja yhtään auttaa ymmärtämään ilmiötä ja tekemään sitä näkyvämmäksi, niin olen erittäin iloinen.”

Elisa Viihteen alkuperäissarja Kaikki anteeksi on katsottavissa Ruudussa. Kaikki anteeksi -äänikirjan voi kuunnella Sanna Majurin lukemana Elisa Kirjasta.

Laura Manninen (s. 1976) opiskeli ympäristötieteitä ja tekee työkseen viestintää.

Neljäs romaani Levottomat pilvet ilmestyi elokuussa 2023 Otavalta. Esikoisromaani Kaikki anteeksi oli yksi vuoden 2018 suosituimmista äänikirjoista.

Lukee tällä hetkellä: Antti Ritvasen kirjaa Hyvää jatkoa, Homo Sapiens.

Harrastaa salibandya ja metsässä kulkemista.

Teksti: Jouni Hirn, kuvat: Jouni Hirn ja Yellow Film & TV

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone