Tänään TV:ssä: Kotimaiselle elokuvalle vaadittiin korkeampaa ikärajaa, koska se ”kuvasti nuorisoa laiskoina ja kevytmielisinä vätyksinä”

Nuoria ihmisiä – Torstaina 10.11. klo 13:15

Vuonna 1943 valmistunut Nuoria ihmisiä -elokuva kertoo keksijänerosta, joka on viettänyt nuoruutensa laboratoriossa. Sitten hän huomaa, että elämässä voisi olla muutakin kiinnostavaa tekemistä, kuten rakastua nuoriin ja ihaniin tyttöihin.

Ossi Elstelän ja Toivo Särkän ohjaaman elokuvan menestys jäi heikoksi.  Myös kriitikoilta tuli moitteita. Monet paheksuivat etenkin tapaa kuvata nuorisoa laiskoina ja kevytmielisinä vätyksinä moitittiin.

”On kuvaavaa Suomen Filmiteollisuudelle… että kun se valmistaa elokuvan nuorista ihmisistä, se tehdään niin mauttomaksi, ettei sitä ainakaan soisi nuorison näkevän. Elokuva onkin lapsilta kielletty, mutta nuorisolta se pitäisi kieltää vielä ehdottomammin”, latasi Suomen Sosialidemokraatti -lehden kriitikko T.A. (lähde: Elonet)  

Elokuva keräsi kuitenkin televisiossa jättiyleisön Vuonna 1981 tv-ensi-iltaa seurasi 1 569 000 katsojaa.

Elokuvassa pisti silmään myös selvästi havaittava juonen aukko. Elokuvasta jätettiin pois 14 käsikirjoitussivun pituinen jakso, joka liittyi lopun ravintolakohtaukseen, jossa tanssityttö ja vakooja seuraavat Jannea laboratorioon.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone