Tänään TV:ssä: Kotimaisen sota-ajan draaman ohjaaja vaihtui kesken kuvausten – sodasta muistuttavat vain häkäpönttöpirssi ja pari sotilasta

Erehtyneet sydämet – TV1 perjantaina 14.01. klo 13:25

Vuonna 1944 ensi-iltansa saanut Erehtyneet sydämet lukeutuu kotimaisen elokuvan unholaan painuneisiin teoksiin.

Draama sijoittuu sota-ajan Helsinkiin. Johtaja Limanka (Kalle Rouni) vikittelee sihteeriään Eila Kanervaa (Eija Karapää). Nainen ei ole suostuvainen ja hän löytää myöhemmin elämänsä rakkauden kuvanveistäjästä. Mustasukkainen pomo sotkee nuoren parin lemmen.

Ohjaustyön pani alkuun näyttelijänä kannuksensa hankkinut Eero Leväluoma, mutta esikoisohjaajalle liian suureksi urakaksi osoittautunt ohjausurakka työ jäi kesken ja Erkki Uotila vei sen loppuun.

Myöhemmin Leväluoma toimi elokuvissa vain lavastajana ja näyttelijänä. Hän näytteli vuosina 1922–1958 yhteensä 55 elokuvassa.

Ulkokuvia elokuvassa on vain muutamia. Talviurheilukeskuksen näkymät kuvattiin Lahdessa. Sota-ajasta muistuttavat elokuvassa ainoastaan häkäpönttöpirssi sekä muutama sotilas.

Erehtyneet sydämet -elokuvan yleisömenestys oli keskimääräistä heikompi ja se oli Fenno-Filmin ensimmäinen tappiollinen elokuva.

”Elokuvan vahvin puoli oli siinä esiintyvien uusien näyttelijöiden panos. Ennen muita on syytä mainita uusi tulokas Ulla Polviander, jolla esittäessään nuoren tytön ensihapuiluja elämänpolkunsa varrella, oli muutamia erittäin onnistuneita kohtauksia”, IS:n aikalaisktiirikko arvio elokuvaa.

 Ohjelmaopas tarjoaa tv-ohjelmien tiedot maksuttomilta kanavilta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone