Tänään TV:ssä kotimainen romanttinen komedia, jonka nimi vaihdettiin viime tingassa Hollywood-leffan takia

Kuningas kulkureitten – Yle TV1 keskiviikkona 27.09. klo 13:20

Roland af Hällströmin ohjaama historiallinen, vauhdikas ja romanttinen elokuva kertoo nuoresta kreivistä, joka kasakoita paetakseen lähtee tien päälle kulkuriksi naamioituneena.

Vuonna 1953 valmistunut Kuningas kulkureittein sijoittuu 1850-luvulle, Krimin sodan päättymisen aikaan.

Elokuvan lopullinen nimi päätettiin vasta ensi-illan koittaessa ja mainoskuvissa ehdittiin käyttää nimeä ”Kulkureitten kuningas”. Nimi oli kuitenkin varattu: samanniminen yhdysvaltalainen elokuva oli tuotu Suomeen muutamaa vuotta aikaisemmin.

Elokuvan tekoon lähdettiin Kulkurin valssin menetyksen kiilto silmissä, ja vaikutteita tuli monista suunnista.

Useimmat kriitikot pitivät elokuvaa pintapuolisena ja myös pääosaa esittänyt Ekke Hämäläinen ei läheskään kaikkia vakuuttanut. Hänen karismansa ei monien mielestä riittänyt hurmurin rooliin.

”Ekke ei ole mikään sex-poika, ja sellaista tässä olisi tarvittu”, arvioi Valma Kivitie.

Kriitikon mukaan naisosien esittäjistä ainoastaan Leena Häkinen pystyy näyttelemään ja muut naiset ovat ”joko ilmeettömiä tai sitten ’tekeminen’ näkyy taidon puutteessa liian selvästi”.

Hämäläinen näytteli myöhemmin klassikkoelokuvissa Tuntematon sotilas (1955) sekä Täällä Pohjantähden alla (1968). Hän sai Pro Finlandia -mitalin vuonna 1969 tunnustuksena työstään näyttelijänä. Hän kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 58-vuotiaana Floridassa vuonna1981 vain 58-vuotiaana.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone