Tänään TV:ssä: Kotimainen komedia sai Hollywoodin elokuvayhtiöt pääosaa esittävän kaunottaren kintereille – kieltäytyi kosiskeluista

Syntipukki – TV1 torstaina 27.01. klo 13:30

Vuonna 1937 valmistunut kotimainen Syntipukki-komedia kertoo miehestä, joka saa pestin tavaratalon päätoimisena syntipukkina.

Erkki Karun ohjaama elokuva kuvattiin kuudessa viikossa alkuvuodesta 1935. Kuvauspaikkana oli tavaratalo Stockmann ja sen ympäristö. Myös studio-osuudet kuvattiin Stockmannilla, joka rahoitti elokuvatuotantoa avokätisesti.

Vuoden 1934 Miss Eurooppa Ester Toivonen (1914 – 1979) teki elokuvassa ensimmäinen pääroolinsa. Hän esittää elokuvassa rohdososaston myyjää Irja Saloa, joka hurvittelee kaupparatsuksi luulemansa tavaratalon johtajan (Jaakko Korhonen) kanssa.

Toivonen ei edes haaveillut näyttelemisestä, mutta ohjaaja Karu luotti hänen valovoimaansa valkokankaalla ja syytäkin.

Toivonen teki 1930-luvulla useita päärooleja komediaelokuvissa. Myös isot elokuvayhtiöt Yhdysvalloissa ja Saksassa kiinnostuivat hänestä, mutta kauneuskuningatar torjui ytimekkäästi filmituottajien kosiskeluyritykset. Kaikkiaan hän näytteli neljässätoista elokuvassa.

Toivonen kuoli keuhkosyöpään 65-vuotiaana.

Aikalaiskritiikeissä Syntipukki-elokuva tuomittiin hidastempoiseksi ja kömpelösti toteutetuksi. Yleisö kuitenkin tykkäsi ja Syntipukki oli ilmestymisvuotensa katsotuimpia elokuvia.2

”Juoni lähti liikkeelle, kehkeytyi, sai vauhtia ja rupesi iloisesti juosta lurittamaan. Katsojan mieli piristyi, sai innostusta, ja eikä aikaakaan, kun oli täysin mielin mukana. Poissa pitkäveteisyyden häivekin, poissa liian pitkät kohtaukset, poissa luistamattomuus”, kirjoitti Sosialidemokraatti-lehden aikalaiskriitikko.

Matti Kassila ohjasi samasta Agapetuksen näytelmästä toisen Syntipukki-elokuvan vuonna 1957.

Lähde: Elonet, Yle

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone