Tänään TV:ssä kotimainen komedia, joka tyrmättiin ”olemattoman käsikirjoituksen” takia – tuleva legenda ei mahtunut edes alkuteksteihin

Komppanian neropatit – TV1 keskiviikkona 6.07. klo 13:15

Vuonna 1952 valmistunut sotilasfarssi kertoo kahdesta varusmiehestä ja Agatha-tädistä, jotka järjestävät varuskunnan elämää uuteen uskoon.

Elokuva oli näyttelijänä menestyneen Matti Oraviston ensimmäinen ohjaama elokuva. Myöhemmin Oravisto ohjasi elokuvat Senni ja Savon sulttaani (1953) ja Leena (1954).

Kritiikeissä Komppanian neropatit ei juuri hurraa-huutoja saanut. Elokuvan yleisömäärä oli kuitenkin vuoden keskitasoa parempi.

”Uusi ohjaaja Matti Oravisto on saanut eräänlaista nuorekasta raikkautta toisiin kuluneisiin kuvalaattoihin, mutta toiset laatat hän syöttää yleisölle täysin korjailemattomina” ,kirjoitti Sosialidemokraatti-lehti.

Monen kriitikon mielestä syynä oli surkea käsikirjoitus, joka perustui Topiaksen näytelmään.

”Kutakuinkin olematon käsikirjoitus on ilmeisesti vaikeuttanut myös Rauha Rentolan työtä, samoin kuin Elsa Turakaisen, jonka osalle on tullut sotilasfarssinkin henkilöksi aivan liian keinotekoisesti ja ristiriitaisesti hahmotettu everstinna”, kriitikko Terttula jatkoi.

Näyttelijälegenda Pentti Siimes teki elokuvassa ensimmäisen puheroolinsa elokuvassa. Komppanian päivystävää alikersanttia esittäneen Siimeksen nimeä ei kuitenkaan mainittu alkuteksteissä.

Elokuva kuvattiin Helsingin Santahaminassa ja SF-studiolla.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone