Tänään TV:ssä: Historiallinen komedia oli 1970-luvun toiseksi katsotuin kotimainen elokuva – kuvauksissa käytettiin edullista videotekniikkaa

Uuno Turhapuro – Sub keskiviikkona 6.07. klo 21:00

Sub esittää keskiviikkona historiallisen sekoilukomedian. Vuonna 1973 valmistunut ensimmäinen Uuno Turhapuro -elokuva keräsi elokuvateattereihin 613 409 katsojaa ja oli koko 1970-luvun toiseksi katsotuin kotimainen elokuva.

Alun perin tarkoituksena oli tehdä vain yksi Uuno-elokuva, mutta yllättävästä menestyksestä johtuen Vesa-Matti Loirin tähdittämia sähellyskomedioita tehtiin kaikkiaan 20 kappaletta, viimeisimpänä vuonna 2004 ilmestynyt Uuno Turhapuro – This Is My Life.

Uuno Turhapuron tv-ensi-ilta koitto toukokuussa 1978 ja lähetys keräsi huikeat 1 587 000 katsojaa.

Elokuva toteutettiin mustavalkoisena ja televisiotekniikalla yhteistyössä Yleisradion kanssa. Tuottaja-käsikirjoittaja Spede Pasanen käytti elokuvan kuvauksissa ensimmäistä kertaa hyväkseen edullista videotekniikkaa.

Uunon vaimoa näytteli ensimmäisessä elokuvaroolissaan Marjatta Raita. Muista vakiohahmoista ovat munana Spede Pasasen esittämä Härski-Hartikainen ja Simo Salminen, tässä elokuvassa Lettusen nimellä.

Elokuva sai myöhempiin Uunoihin verrattuna melko suopean vastaanoton kritikoilta.

”Suomalaista elokuvakomiikkaa ajatellen Speden elokuvahistoria alkaa olla enemmän kuin käännekohdassa. Vuorossa tulisi olla nyt perusteellinen ajatustavan harkinta, kenties sen seurauksena muutoskin. Huumorillakin on eri puolia, uusia, hyviä, huonoja, vanhoja, Uusi Suomi -lehden kriitikko kirjoitti.

Lähde: Elonet, Yle

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone