Tänään TV:ssä kotimainen komedia, joka johti pitkään ja katkeroon oikeustaistoon – viinakorttikin vedettiin esiin

Tähtisilmä – Yle TV1 tiistaina 14.03. klo 13:20

TV1 esitttää tiistaina kotimaisen komedian vuodelta 1955. Jussi Jurkan ja Heidi Krohnin tähdittämä Tähtisilmä-elokuva kertoo pirtsakasta lähettitytöstä, joka rakastuu rutiköyhään taidemaalariin.

Elokuva oli menestys. Sen tv-ensi-iltaa seurasi vuonna 1968 peräti 1 970 000 katsojaa.

Tähtisilmä muistetaan myös katkerasta oikeustaistosta, jolle ei meinanut tulla loppua.

Elonetin mukaan vyyhti lähti liikkeelle siitä, kun elokuvan alkuteksteissä ei mainita käsikirjoituksen tekijää. Kun säveltäjä Tapio Ilomäki oli nähnyt elokuvan, hän totesi sen pohjautuvan tekemäänsä synopsikseen. Ilomäki vaati korvausta tekstinsä luvattomasta käytöstä 400 000 markkaa.

Tuottaja Veikko Itkonen vetosi siihen, että hän oli saanut käsikirjoituksen Teuvo Tuliolta. Ilomäki haastoi sekä Itkosen että Tulion oikeuteen tekijänoikeuksiensa loukkaamisesta. Kiista käsikirjoituksen tekijänoikeudesta eteni korkeimpaan oikeuteen asti. Raastuvanoikeuden päätöksen mukaan Tähtisilmä pohjautui Ilomäen aiheeseen, mutta myytyään oikeudet Jäger-Filmille hän ei ollut oikeutettu korvaukseen. Korkein oikeus pysyi käräjäoikeuden päätöksessä.

Vuosia kestäneen prosessin aikana ei kaihdettu likaisiakaan keinoja. Lausunnoissa puututtiin toisen osapuolen elämäntapoihin ja runsaaseen alkoholinkäyttöön sekä esitettiin syytöksiä totuuden vääristelystä ja aiheiden lainailuista.

Elokuva sai ristiriitaisen vastaanoton kriitikoilta. HS:n Paula Talaskivi nosti esille positiivisia puolia.

”Siinä kiinnitetään koko ajan kevyttä huomiota myös sellaisiin ympäristön ja meikäläisen elämän seikkoihin, jotka sekä piristävät että kohottavat tämän modernin tuhkimosadun astetta fiksummaksi komediaksi kuin itse kertomus olisi”, HS:n Paula Talaskivi totesi aikalaiskritiikissään.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone