Tänään TV:ssä: Kotimainen komedia floppasi rajusti ja herätti porua kriitikoissa: ”Ihmiset näkyvät epämääräisinä hahmoina”

Anu ja Mikko – TV1 tiistaina 18.04. klo 13:20

Vuonna 1956 valmistunut komediaelokuva Anu ja Mikko kertoo karjalaispuuseppä Mikosta ja hänen sievästä tyttöystävästään Anusta. Mikon epäonneksi Anu on lupautunut rikkaan talon pojalle Junnulle. Tieto saa Mikon lähtemään maasta. Pääosissa ovat Marjatta Kallio ja Sakari Jurkka.

Elokuva perustuu Kersti Bergrothin vanhaan kansannäytelmään. Elokuvasovitus ei menestynyt teattereissa ja myös kriitikot antoivat sille heikkoja arvosanoja. Anu ja Mikko tuottivat Fennada-Filmille roiman tappion.

Ohjaaja Ville Salminen myönsi myöhemmin, että hän kadotti näytelmän herkkyyden ja lämmön.

Elokuva kuvattiin kesän ja alkusyksyn aikana Tammelassa, Nurmijärvellä ja Helsingissä

”Vuorosanat on sisällytetty miltei kaikki, niin että puhutaan ylen määrin, mutta äänitys on niin kehno, ettei niistä saa selvää juuri mitään… Jos äänitys on täysi skandaali, on kuvaus vielä sitä enemmän. Koko filmi esitetään puolipimeässä, kuvat ovat hämäriä, suttuisia, jopa epätarkkoja, niin että ihmiset näkyvät epämääräisinä hahmoina”, Uusi-Aura-lehden kriitikko kirjoitti.

Elokuvan erikoisuuksiin kuuluu erittäin pitkä kamera-ajo, joka seuraa herkeämättä äänessä olevaa Amerikan Maria. Tammelan Kuivajärven rannassa kuvatussa kohauksessa Maria kävelee pitkin rantatietä kohti kyläläisten kokoontumispaikkaa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone