Tänään TV:ssä kotimainen draama, jota Elokuvatarkastamo sensuroi käsittämättömällä tavalla – ”tuntuu tänä päivänä jopa hupaisalta”

Jokin ihmisessä (K12) – TV1 keskiviikkona 1.02. klo 13:15

Mika Waltarin pienoisromaaniin perustuva melodraama kertoo Kaukon (Jussi Jurkka) ja Osmin (Anneli Sauli) kohtalokkaasta rakkaudesta.

Vuonna 1956 valmistunut elokuva alkaa nuoren naisen kuolinvuoteen viereltä ja kertoo takaumana lapsuudesta saakka toisensa tunteneiden Kaukon ja Osmin synkän tarinan sotavuosien molemmin puolin.

Puolialastomuutta sisältäneen elokuvan päätös oli silloisten mittapuiden mukaan ”moraaliton” ja Elokuvatarkastamo vaati loppurepliikin muuttamista. Vaatimus tuntuu tänä päivänä kohtuuttomalta ja jopa hupaisalta.

Täten käsikirjoituksen loppurepliikki ”Niin vein hänet kanssani, eikä hän enää koskaan nähnyt kotiaan. Vein hänet kanssani nälkään, rikoksiin ja kurjuuteen. Siitä päivästä lähtien asuimme yhdessä, kunnes hän kuoli ja minusta tuli se, mikä nyt olen.”

… muutettiin muotoon ”Niin vein hänet kanssani kurjuuteen, eikä hän enää koskaan nähnyt kotiaan. Silloin en vielä tiennyt, että tuhoaisin toisen ihmisen elämän. Nyt sen tiedän – enkä koskaan voi antaa sitä itselleni anteeksi.”

Muutoksesta huolimatta elokuvalle määrättiin 30 prosentin rangaistusvero. Monet kriitikot kiinnittivät huomiota onnistuneeseen ja näyttävään kuvaukseen.

”On heti sanottava, että kuvaajan suorituksen kannalta kuuluu tämä karun realistista tyyliä noudatteleva elokuva kotimaisessa tuotannossamme huippuluokkaan”, kriitikko Martti Savo kiitteli.

”Elokuvan ensimmäiset kohtaukset kulkevat koko elokuvasta parhaiten ja antavat odottaa tulevalta liiankin paljon. Osmin kuoleman jälkeen siirrytään takaumana hänen lapsuutensa, jota kuvataan lyhyesti ja ytimekkäästi. Jopa musiikinkäyttö leikkauksissa painuu mieleen; ratiritirallan soidessa siirrytään talvikuviin. Läpi koko elokuvan sen valosta ja varjoista syntyvä mustanpuhuva kuvausjälki on komeaa katseltavaa…”, Elokuvauutiset-sivusto kirjoitti vuonna 2014.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone