Tänään TV:ssä hitiksi povatusta sotaelokuvasta tuli taloudellinen pettymys – ”käsittelee sotaa poikkeuksellisen oivaltavasti”, totesi kriitikko

Merijalkaväen mies (K16) – Kutonen Lauantaina 22.01. klo 21:00

Sam Mendesin ohjaama Merijalkaväen mies (Jarhead) perustuu tositapahtumiin ja kertoo Jake Gyllenhaalin esittämästä sotilaasta, joka tarkka-ampujana pääsee näkemään Persianlahden sodan mielettömyyden.

Realistisen elokuvan englanninkielinen nimi Jarhead tulee merijalkaväen sotilaista käytetystä alatyylisestä nimityksestä. Muissa rooleissa nähdään Jamie Foxx, Peter Sarsgaard,  Lucas Black, Chris Cooper, Dennis Haysbert ja Evan Jones.

Merijalkaväen mies perustuu Anthony Swoffordin muistelmiin Jarhead: A Marine Chronicle of the Gulf War and Other Battles, jotka julkaistiin hieman ennen Irakin sodan syttymistä vuonna 2003. Swofford liittyi merijalkaväkeen Persianlahden sodan aikoihin, mutta hän ei osallistunut varsinaisiin taisteluihin.

Alkuperäisteoksesta tuli bestseller ja kirjailija myi teoksensa elokuvaoikeudet 2 miljoonalla dollarilla.

Myös elokuvasta povattiin menestystä, mutta se oli taloudellinen pettymys. 70 miljoonaa dollaria maksanut leffa tuotti noin 90 miljoonaa dollaria maailmanlaajuisesti – eli markkinointikulujen jälkeen voittoa ei juuri kertynyt.

Leffa-arvostelujen yhteenvetosivusto Rotten Tomatoes tarjoaa elokuvalle 61 prosentin suosituksen.

”Merijalkaväen miestä ei oikein arvostettu ensi-iltakierroksellaan, vaikka se käsittelee sotaa poikkeuksellisen oivaltavasti – varsinkin sotaelokuvan lajityypin näkökulmasta”, kirjoitti HS;n kriitikko elokuvasta.

Loistavasti ja uskottavasti näytelty elokuva uskaltaa keskittyä yksilö- ja joukkopsykologiaan. Hyytävin johtopäätös on velkaa Malickin Veteen piirretylle viivalle (1998): ihminen on loppujen lopuksi tässä maailmassa aina yksin eikä ihminen yksinään ole mitään. Nuorten miesten henkinen hajaannus tuntuu luissa ja ytimissä. Päähenkilön heitto ”Eksyin tänne matkalla yliopistoon!” merijalkaväen kouluttajalle ei juurikaan naurata”, kuului puolestaan Film-o-holic -sivuston kriitikon mielipide.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone