Tänään TV:ssä 70-luvun kauhuklassikon uusintaversio – ensi-ilta oli peruuntua oikeudenkäynnin takia

Suspiria (K16) – Yle Teema perjantaina 11.11. klo 21:00

Vuonna 2018 valmistunut kauhuelokuva kertoo Berliinissä maailmankuulun tanssiryhmän ytimessä elävästä noitakonklaavista.

Kyseessä on samannimisen vuoden 1977 elokuvan uusi versio. Alkuperäinen Suspiria on Suomessa K-18. Muun muassa The Village Voice- ja Empire-lehdet ovat valinneet sen elokuvahistorian parhaiden elokuvien joukkoon.

Pääosissa ovat Dakota Johnson ja Tilda Swinton. Jälkimmäisellä on elokuvassa peräti kolmoisrooli.

Elokuvan vastaanotto oli ristiriitainen. Monet kriitikot ylistivät sen visuaalisuutta ja näyttelijäsuorituksia, kun taas osan mielestä juonen yhdistäminen historiallisiin tapahtumiin tuntui tarpeettomalta.

”Pienehkön budjetin kauhuelokuvaksi 2,5-tuntinen Suspiria on pitkä. Tarinaan on kudottu Saksan sodanjälkeistä historiaakin: psykoterapeuttivanhus Josef Klemperer kaipailee 1940-luvulla kadonnutta puolisoaan”, kirjoitti HS:n kriitikko.

Syyskuussa 2018 elokuvan jakelija Amazon Studios haastettiin oikeuteen. Asialla oli taiteilija Ana Mendietan kuolinpesä, joka syytti yhtiötä tekijänoikeusloukkauksesta. Kanteen mukaan kaksi elokuvan teasertrailerissa olevaa kuvaa olivat plagioituja taitelijan teoksista. Kaksi päivää ennen ensi-iltaa Amazon ja Mendietan perikunta pääsivät asiassa sopuun.

Suspirian katsojamäärä jäi vähäiseksi teattereissa ja elokuva tuotti miljoonien dollarien tappion tuotantoyhtiölle.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone