Tänää TV:ssä: Merkkipaaluihin lukeutuva länkkäri kuvattiin eripuraisissa tunnelmissa – yksi kohtaus oli liikaa näyttelijöille ja kuvausryhmälle

He ratsastivat yhdessä – Yle Teema Perjantaina 6.05. klo 21:00

Yle Teema esittää perjantaina myöhäiskauden merkkipaaluihin lukeutuvan westernin He ratsastivat yhdessä (1961).

Elokuvassa kyyninen sheriffi Guthrie McCabe (James Stewart) ja armeijan luutnantti Jim Gary (Richard Widmark) ratsastavat neuvottelemaan komanssien kanssa valkoisten vankien vapauttamisesta.

John Fordin ohjaama elokuva kuvattiin Alamo Villagessa Teksasissa. Kuvausten kerrotaan sujuneen paikoin hyvin eripuraisissa merkeissä. Fordin ja Stewartin väliset henkilökemiat eivät kohdanneet.

Fordin kerrotaan tehneen elokuvan vain rahan vuoksi ja palveluksena Columbia Picturesin johtajalle Harry Cohnille, joka kuoli vuonna 1958. Ford kuittasikin elokuvasta muhkean palkkasekin ja 25 prosentin bonukset nettovoitosta.

Ohjaajan välinpitämätön asenne elokuvaa kohtaan sai aikaan kuvauksissa ikäviä tilanteita.

Elokuvan kuuluisimmassa kohtauksessa Stewart ja Widmark pilailevat joen rannalla rannalla. Näyttelijät väittivät myöhemmin, että Ford pakotti kuvausryhmän jäsenet kahlaamaan vyötäröä myöten kylmävetiseen jokeen ja pysymään siellä koko päivän, kunnes viisiminuttinen kohtaus oli valmis.

Elokuvan julkaisua varjosti tragedia, sillä elokuvaleikkaaja Jack Murray kuoli muutama kuukausi ennen ensi-iltaa. Murray ja Ford tekivät yhteistyötä 15:sta elokuvassa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone