Tänää TV:ssä kotimainen draama, jossa teinityttö ihastuu äitinsä uuteen sulhaseen – rohkea kohtaus nostatti kohun

Irmeli seitsentoistavuotias – TV1 maanantaina 13.03. klo 13:15

Ville Salmisen ohjaama draamaelokuva kertoo 17-vuotiaasta Irmelistä, joka menettää isänsä, mutta rakastuu myöhemmin äitinsä uuteen sulhaseen.

Kun Irmeli huomaa rakastuneensa mieheen, hän muuttaa takaisin kotiinsa. Tyttö masentuu, kun hän ymmärtää, että hänen rakastamansa mies kuuluu hänen äidilleen.

Nuorta tyttöä näyttelee Eila Peitsalo, joka löytyi rooliin lehti-ilmoituksen kautta. Hän oli kuvausten aikaan juuri 17-vuotias. Hänen rakastettuaan ja isäpuoltaan Heimo Hallamaata näyttelee Tauno Majuri, joka oli kuvausten aikaan 41-vuotias.

Elokuvatarkastamon yksi jäsen olisi halunnut leikata elokuvasta miehen ja tytön välisen lähentelykohtauksen, joka kirjattiin virallisiin papereihin rakastelukohtauksena. Kaksi muuta jäsentä oli kuitenkin toista mieltä.

Elokuvalle mätkäistiin 14 vuoden ikäraja. Kyseistä ikärajaa ei ollut aikaisemmin käytetty kotimaisissa elokuvissa.

Vuonna 1948 ensi-iltansa saanut elokuva sai nihkeän vastaanoton kriitikoilta ja sen katsojamäärä oli odotettua alhaisempi. Nuori Peitsalo sai kuitenkin kehuja aikalaiskriitikoilta,

Nimiosassa Eila Peitsalolla on puolellaan aito ja herkkä nuoruus, hänen ei tarvitse oikeastaan paljoakaan näytellä, hän on todella seitsentoistavuotias. Mutta hänessä on lisäksi lämpöä ja tunnetta ja hän pystyy myös tuomaan sen julki.” (Aamulehti)

Suomifilmien vakiokasvona 1940- ja 1950 -luvuilla ollut Peitsalo teki pitkän uran myös Kansallisteatterissa. Hän kuoli 66-vuotiaana vuonna 1997.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone