Amanda Pilke tekee paluun Rosvopankki-sarjassa – virolainen koira hämmensi kuvauksissa ja pokka meinasi pettää

Elisa Viihteen uudessa Rosvopankki -draamasarjassa palataan Suomea 1980- ja 1990-lukujen taitteessa kohdanneen pankkikriisin tapahtumiin. Amanda Pilke näyttelee työuransa aloittavaa pankkitarkastajaa, joka joutuu keskelle pankkisodan ja sitä seuranneen laman tapahtumia.

Rooli pankkitarkastaja Salla Nurmisena on Amanda Pilkkeelle ensimmäinen päärooli vuosikymmeneen.

”Olen otettu siitä luottamuksesta, jonka ohjaaja Matti Kinnunen antoi minulle. Pidin pitkän tauon näyttelemisestä. Sen jälkeen tulin tarkaksi siitä, mitä haluan näyttelijänä. Halusin tehdä ainoastaan sellaisia rooleja, joiden kanssa olen täysin sinut. Rosvopankin käsikirjoitus tuntui heti omanlaiselta ja halusin olla mukana”, Amanda Pilke kertoi sarjan pressitilaisuudessa.

Pilkkeen roolihahmo Salla Nurminen on pedantti tulokas pankkitarkastusalalla. Hän pakenee menneisyyttään ja Pellossa viettämänsä lapsuuden traumaattisia muistoja.

Pilkkeen mukaan rooli vaati monipuolista näyttelemistä, kun hahmolla kerrostuma erilaisia tuntemuksia, jotka pulpahtelivat pintaan milloin missäkin.

”Meillä kaikilla on menneisyys. Ihminen saattaa tehdä paljon töitä sen eteen, ettei joku menneisyyden asia paljastuisi. Hän on valmis uhraamaan paljon, mutta omia tuntemuksiaan ei voi täysin sivuuttaa. Ne tulevat pintaan viimeistään silloin, kun kohtaat uusia ihmisiä. Perhe elää koko ajan mukana, mutta Salla haluaisi pyyhkiä osan menneisyydestään pois. Tässä tarinassa kuvattiin hienolla tavalla myös lapsuutta.”

Skopin johtajaa Christopher Wegeliusta esittää Pekka Strang.

”Molemmat ovat yksinäisiä ja kaipaavat rakkautta. Loppujen lopuksi meissä kaikissa on paljon samaa, vaikka oltaisiin täysin eri maailmoista”, Pilke pohtii.

Pilke lopetti näyttelemisen vuonna 2013. Hän ajatteli, ettei enää koskaan palaa näyttelijäksi. Tauon aikana on tapahtunut paljon. Hän tapasi miehensä, muutti maalle ja sai kaksi lasta.

Rosvopankin käsikirjoitus oli ehdolla parhaan käsikirjotuspalkinnon saajaksi Göteborgin elokuvajuhlien kilpasarjassa. Kun Pilke sai luettavaksi käsikirjoituksen, hän innostui välittömästi.

Ennen kuvauksia Pilke opetteli pankkisanastoa, että hän ymmärtäisi mistä sarjassa puhutaan. Myös pitkät keskustelut Pekka Strangin kanssa auttoivat ymmärtämään pankkimaailmaa ja sen aikaista maailmaa.

Rosvopankki kuvattiin enimmäkseen Virossa. Salla Nurmisen lemmikkinä on pointterirotuinen koira. Miles-niminen koira on näkyvästi esillä sarjassa.

”Se oli virolainen koira, joten se ei ymmärtänyt suomalaisia termejä. Opettelinkin omistajan kanssa sen verran viroa, että pääsin kontaktiin koiran kanssa. Samaan tapaan kuin lapsinäyttelijöiden, myös koiran kanssa pitää olla tosi hyvin läsnä ja luottavainen. Pitää heittäytyä sellaisen vireystilaan, että voi elää koiran mukana. Koira pääsi yllättämään meidät moneen kertaan. Se saattoi hypätä sohvalle ja juoda mukista vettä. Samalla kamera kävi ja pokan oli pidettävä”, Pilke muistelee huvittuneena.

Rosvopankki on katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone