Suoratoistovinkki: kolmen Jussin arvoinen nyrkkeilytarina ei tyrmää ensimmäisessä erässä mutta surkuhupaisa matka on tärkeämpi kuin lopputulos kehässä

Vuonna 2002 ilmestynyt Haaveiden kehä oli televisiotuotannoillaan loistaneen Matti Ijäksen pitkä näytelmäelokuva, joka palkittiin aikoinaan kolmella Jussi-pystillä. Mainio Sulevi Peltola vastaanotti Jussin parhaasta miespääosasta, Jaana Järvinen voitti pystin parhaasta naissivuostasta ja lisäksi elokuvan musiikki katsottiin palkinnon arvoiseksi (Eero Ojanen).

Yle Teeman artikkelissa Harto Hänninen kuvaa osuvasti elokuvan lähtökohtia: ”Haaveiden kehä on perusvireeltään helposti tunnistettavissa Matti Ijäksen tuotannoksi: sen henkilögalleria on vaitelias mutta täynnä vivahteita, ihmisiin puutteineen ja vikoineen suhtaudutaan lämpimästi ja ymmärtävästi ja dialogi on täynnä nokkelanrentoa heittelyä”.

Sulevi Peltolan esittämä yksinhuoltajaisä haluaa pojistaan nyrkkeilijöitä, mutta molempien osalta tie on kivikkoista. Petteri Summasen esittämän vanhemman veljen nyrkkeilubisnekset ovat menneet Lontoossa rötöstelyn puolelle ja nuorempi pojista, Kusti (Mikko Alanko) on nuorena koululaisena vasta muokkausvaiheessa. Isoveli on suuri samaistumisen kohde, mutta esikuva osoittautuu likakasvoiseksi enkeliksi.

Rosoisen tarinan elämänmakuisessa kuvauksessa rakkaus ”sotkee” asioita monella taholla, ja lopulta matka on tärkeämpi kuin itse lopputulos. Elokuva suorastaan pullistelee loistavilla roolisuorituksilla. Edellämainittujen lisäksi on mainittava Rea Mauranen isän vanhana rakastettuna, Antti Litja urheiluseuran hämärähommia johtavana pikkunilkkinä sekä Maria Järvenhelmi vanhemman veljen heilana.

Katso Haaveiden kehä Yle Areenassa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone