MOT: Lapsetkin imevät sähkötupakkaa – karkin maku koukuttaa

MOT: Ihmiskoe sähkötupakalla – TV1 04.05.2015 klo 20:00

Sähkötupakka on alkanut levitä lasten ja nuorten käyttöön, kerrotaan tämäniltaisessa MOT-jaksossa. Nuorten terveystapatutkimuksen mukaan sähkösavukkeita käyttää viisi prosenttia tutkimukseen vastanneista 12–18-vuotiaista.

MOT:n mukaan sähkötupakkaa markkinoidaan terveellisempänä vaihtoehtona perinteiselle tupakalle. Sen kerrotaan olevan myrkytön ja sen aiheuttaman syöpäriskin olematon. Lapsia houkutellaan sähkötupakan pariin lisäämällä tupakkaan karkin makuja.

Sähkötupakan terveyskutuksia ei ole voitu tutkia, koska tuote on niin uusi. Se jo nyt tiedetään, että se sisältää muun muassa glyserolia ja propyleeniglykolia, jotka hengittäessä ovat syöpävaarallisia.

– Teemme suurta väestökoetta, tupakkatutkija ja ylilääkäri Kristiina Patja luonnehtii MOT:lle.

– Annamme väestön käyttää vaarallista, haitallista ainetta. Yritysten ei tarvitse kertoa,  mitä tuotteissa on. Minkäänlaista kuluttajavastuuta ei ole, hän sanoo.

Tilanne muistuttaa 1970-lukua, jolloin kevytsavukkeita alettiin markkinoida terveellisempänä vaihtoehtona perinteisille savukkeille. Pari vuosikymmentä myöhemmin ”terveellisemmät savukkeet” todettiin yhtä tappaviksi kuin tavalliset tupakat.

Ohjelman on toimittanut Minna Knus-Galán.

Kuva: Yle kuvapalvelu.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone