”Menin harjoittelijaks kotimaantoimitukseen ja siellä päädyin niin kutsuttuun rötöskoppiin”, Riku Rantalan muistokirjoitus ystävälleen Harri Nykäselle

Madventures-hahmo (ja jatkossa Selviytyjät Suomi -juontaja) Riku Rantala muistelee somessa pari päivää sitten menehtynyttä kirjailija/toimittaja Harri Nykästä (Mesta.net -uutinen).

Nykäsellä ja Rantalalla oli pitkä yhteinen historia.

Riku jopa spekuloi, että ilman Harrin kohtaamista Madventures olisi saattanut jäädä tekemättä!

”Mun rikostoimittajaura alkoi keväällä 1999 Hesarin vanhassa toimituksessa Ludviginkadulla. Menin harjoittelijaks kotimaantoimitukseen ja siellä päädyin niin kutsuttuun rötöskoppiin.

Se oli liukuovilla suljettava erillinen toimitus toimituksen sisällä: kirjahyllyt täynnä lakikirjoja ja oikeuskirjallisuutta, painava kassakaappi (jota poliisi oli kerran yrittänyt murtaa kirveellä) ja deaktivoitu Jatimatic-konepistooli isojen esitutkintapöytäkirjapinojen painona.

Rikoskopin nurkassa istui alan elävä legenda, mies, jonka nimen tiesi keltanokkakin.

Eilen tuli suru-uutinen: Harri Nykänen on kuollut”.

Kun Harri lähti vuorotteluvapaalle kirjoittamaan dekkareita, Rikusta tuli Harrin sijainen. Riku muistelee, että sijaisuuden aikana osui kohdalle todellinen uutisjytky – eräs kuuluisa lääkelaukku.

”Ja kun Harri lähti vuorotteluvapaalle dekkaria kirjoittamaan, musta tuli Harrin sijainen. Ja sen sijaisuuden aikana tuli sitten skuupattua Hiihtoliiton surullisenkuuluisa lääkärilaukku, joka oli unohtunut Ala-Tikkurilan Shellille täynnä dopingaineita ja -välineitä.

Pian Harri sai kenkää Hesarista paljastettuaan johdon tahdon vastaisesti, että lehdessä uutisoitu alaisiaan ahdisteleva toimitusjohtaja oli Veikkauksen vaikutusvaltainen poliitikkopomo Matti Ahde. Eikä mennyt montaa viikkoa, kun itse kiukuttelin asiasta järkyttyneenä itselleni kirjallisen varoituksen ja oma lyhyt rikostoimittajaurani nousi pystyyn.

Samaan aikaan Tunna Milanoff haki Taikin eli nykyisen Aallon elokuvaajalinjalle ja jäi ekalle varasijalle. Mietittiin, että nyt meillä on sitten aikaa toteuttaa se unelma…

Eli voi olla, että ilman Harria olisi Madventures jäänyt tekemättä”

Riku Rantala / Instagram
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone