Lenita Airiston uutuuskirja sisältää voimaannuttavia asioita naiseudesta ja muun muassa rajun väitteen Spede Pasasesta – ”ajat ovat naisten voimaantumisen ansiosta muuttuneet”

Tietokirjailija ja luennoitsija Lenita Airiston uusi kirja Noitanaisen ilosanoma (Bazar) on elämäkerrallinen ja elämänvoimainen teos, jossa hän muistelee menneitä ja kertoo naiseudesta ja niistä naisista, jotka ovat inspiroineet häntä hänen elämänsä aikana.

Kirjasta huokuu tunnetta, toivoa ja syvää elämänkokemusta.

Lenita Airisto, 85, on kolmenkymmenen vuoden aikana julkaissut lukuisia tietokirjoja. Hän aloitti uransa suomalaisessa televisiossa 1950-luvulla. Airisto elänyt julkisuudessa kahdeksalla eri vuosikymmenellä. Hän kertoo taistelleensa yksityisyyden suojasta vuodesta 1972.

Tuolloin, avioeronsa jälkeen Airistosta tuli skandaalilehdistön vapaata riistaa. Hän toteaa, että mediakentän pahamaineinen kunkku 1970-luvulla oli Hymy-lehti.

Vaikka kaikki muut lehdet halveksivat sen sisältöä, Hymyn myyntiluvut ja rahavirrat rupesivat vaikuttamaan muidenkin lehtien sisältöön ja asenteisiin. Kun en suostunut tunnustuksellisiin yksityiselämäni paljastusjuttuihin, Hymy tuotti minusta ”suhdejuttuja” ilman mitään totuuspohjaa, lisäten
niihin kuvia fiktiomiehistä, joita en ollut koskaan edes nähnyt
”, Airisto muistelee kirjassa.

Airisto käy kirjassaan läpi naiseuden historiaa. Hän toteaa, että jokainen sukupolvi vie tasa-arvoa uudelle tasolle, josta seuraava sukupolvi voi jatkaa eteenpäin.

Isoäitini Hilda Oksanen ihaili Minna Canthia ja muita aikansa naisasianaisia ja tiesi, että hyvä koulutus on hänen tyttäriensä paras pääoma. Äitini sisäisti opit ja kertoi minulle kaiken tietämänsä militanteista britti-suffrageteista. ”Tasa-arvoa ei saada anomalla, vaan ottamalla”, äitini muistutti ja toivoi, että minäkin löytäisin paikkani naisten taistelussa tasa-arvoon.

Kirjassa otetaan kantaa myös metoo -liikkeeseen, jonka myötä naiset ovat alkaneet paljastaa raiskaajiaan ja ahdistelijoitaan. Airisto toteaa, että myös hänen on toimittava samoin.

Airisto kertoi aiemmin Ilta-Sanomille joutuneensa raiskausyrityksen kohteeksi kahden eri miehen taholta. Tässä kirjassa hän paljastaa, että toinen heistä oli edesmennyt viihdelegenda Spede Pasanen.

Airiston mukaan tapahtui, kun hän oli tekemässä Speden taustahaastattelua Kolmoskanavan 7. hetki -ohjelmaan 90-luvulla.

”Silloin tapahtui jotain täysin yllättävää. Salamannopeasti Spede hyökkäsi päälleni, kaatoi minut sohvalle ja tunsin, miten hänen kielensä tunkeutui suuhuni. Tämä oli paitsi äärimmäisen vastenmielistä, myös täysin odottamatonta. Olin tukehtua hänen hikisen ruhonsa alla enkä pystynyt liikkumaan. Hänen kielensä esti minua huutamasta ja hänen puuskutuksensa teki selväksi, että tilanne etenisi raiskaukseksi.”

Airiston mukaan hän sai potkaistua ja pudottautua itsensä lattialle ja juoksemaan rappukäytävään. Hän ei ottanut asiaa esille tuoreeltaan, koska hänen mukaansa vielä 90-luvulla naisia syyllistettiin sanomalla, että mitä sinulla oli päälläsi ja miksi menit sinne.

Airisto kertoo myös joutuneensa kidnappausyrityksen kohteeksi kadulla tehdyn ”haastattelun” saatua aivan uuden käänteen ja dynamiikan. Hän kertoo myös tilanteista, joissa hän kokee joutuneensa väärinkohdelluksi.

Hän nostaa esille parin vuoden takaisen Marja Hintikan Villa Hintikka -televisio-ohjelman. Airiston mukaan hänet houkuteltiin mukaan valheilla. Airiston mukaan hänestä tehty haastattelu poikkesi alkuperäisestä suunnitelmasta ja meni hänen yksityiselämänsä puolelle. Haastattelu oli leikattu niin, että sen painopiste meni kaukaiseen suhteeseen Vesa-Matti Loiriin.

Airisto on valinnut kirjaansa voimanaisia, jotka ovat tehneet häneen suuren vaikutuksensa ja tasoittaneet tietä seuraaville sukupolville tasa-arvoisempaan elämään. Heidän joukossaan on poliitikkoja, malleja, yrittäjiä ja muusikoita.

Airisto etsi jo pikkutyttönä esimerkkejä siitä, mikä hänestä tulisi. Äidin ja tädin lisäksi hänelle sopivia
esimerkkejä ei juuri ollut. Nyt hän nostaa esille muun muassa ilmastoaktivisti Greta Thurnbergin ja runoilija-aktivisti Amanda Gormanin.

”Prinsessat, jotka nukkuen odottivat lähes mädäntyneinä sata vuotta prinssiä ja pusua, tai suurten romaanien riutuneet naiset, eivät minua kiinnostaneet. Mutta nyt ajat ovat naisten voimaantumisen ansiosta muuttuneet ja JOHTOTÄHTIÄ nuorille tytöille ja naisille, ja vähän vanhemmillekin, on, kun vain nostaa katseensa tarpeeksi korkealle”, Airisto kirjoittaa kirjassaan.

Kursivoidut kohdat ovat kirjasta Noitanaisen ilosanoma, joka on julkaistu äänikirjana Kuuntele näyte Elisa Kirja -palvelusta.

Kuva: Kari Pekonen

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone