Komediasarja Schitt’s Creek nousi pohjamudista maailmanlaajuiseen suosioon – tiesitkö miten sarjaidea sai alkunsa?

Eugene ja Daniel Levyn luomaa ja CBS:n tuottamaa Schitt’s Creek -komediasarjaa esitettiin vuosina 2015–2020. Sarjan kaikki kuusi kautta on katsottavissa myös Elisa Viihde Viaplay -palvelussa.

Reilut viisi vuotta kestänyt Schitt’s Creek on saavuttanut maailmanlaajuista suosiota ja myös Suomessa sillä on vankka fanikunta. Kymmenissä maissa esitetty sarja on kerännyt myös arvostettuja alan palkintoja.

Lämminhenkisen ja rempseää huumoria sisältävän sarjan alkuasetelma on herkullinen: upporikas Rosen perhe menettää kaikki rahansa ja muuttaa Schitt’s Creek -nimiseen pikkukaupunkiin, jonka perheen isä Johnny osti aiemmin vitsimielessä syntymäpäivälahjaksi pojalleen. Perheen on totuteltava rahvaaseen elämään täysin uudenlaisessa paikassa, joka on yksi harvoista heille jääneistä omaisuuksista.

Yhteensä 80 jakson aikana nähdään, miten Rosen perhe sopeutuu uuteen elämäänsä ja miten kyläyhteisö on ottaa heidät vastaan.

Sarjan ovat luoneet Dan Levy ja hänen isänsä Eugene Levy. He myös näyttelevät sarjassa isää ja poikaa Lisäksi Eugenen tytär Sarah Levy näyttelee sarjassa tarjoilijaravintoloitsija Twyla Sandsia.

Dan Levy keksi sarjaidean katsoessaan tosi-tv-sarjoja, jossa seurattiin rikkaiden perheiden elämää. Suurimman inspiraation Levy kertoo saaneensa katsoessaan Kardashianit-sarjaa, joka kertoo varakkaan ja kuuluisan kuusilapsisen perheen elämästä.

”Aloin keskittyä ajatukseen, että mitä mahtaisi tapahtua, jos varakas perhe menettäisi kaiken omaisuutensa. Olisivatko Kardashianit edelleen Kardashialaisia ilman rahojaan?”, hän kertoi Out-lehden haastattelussa.

Vaikka sarja on fiktiivinen, Levyn mukaan jotkut sen hahmoista perustuvat 2000-luvun alun tosi-tv-tähtiin ja pintajulkkiksiin.

Schitt’s Creekin taival ei alkanut menestyksekkäästi. Katsojamäärät olivat vähäiset ja sarja päätyi kotimaassaan Kanadassa pienille kanaville. Viidakkorumpu kuitenkin lauloi ja sana kiiri somessa ja keskustelupalstoilla.

Lopulta sarjasta tuli jättimenestys kaikilla mittareilla. Vuonna 2010 sarja rikkoi ennätyksiä voittamalla peräti yhdeksän Emmy-palkintoa viimeisestä tuotantokaudestaan. Sarja oli ehdolla myös viiden Golden Globe -palkinnon saajaksi. Suositun Rotten Tomatoes -elokuvasivuston kävijöistä peräti 93 prosenttia suosittelee sarjaa.

Schitt’s Creek kuvattiin melko pienellä budjetilla. Sarjan ulkokohtaukset kuvattiin pienessä Goodwoodin kylässä Ontariossa. Kylästä tuli suosittu turistikohde sarjan fanien keskuudessa. Monet fanit halusivat nähdä omin silmin, missä sarjasta tutut tapahtumapaikat, kuten Rose Apothecaryn myymälä ja Café Tropical sijaitsevat.

Dan Levy kutsui sarjan viimeistä tuotantokautta ”rakkauskirjeeksi faneille”. Hän kertoo käsikirjoittaneensa jäähyväisjakson vain muutamassa tunnissa.

Sarjan lopettamiseen ei liittynyt dramatiikkaa. Levyn mukaan sarjan tarina koki luonnollisen päätöksen. Sen tekeminen otti kuitenkin koville.

”Itkin viisi tuntia putkeen, kunnes minulle tuli kivistävä päänsärky, enkä tiennyt mitä tehdä elämälläni. Itkin vielä, kun riisuin Davidin kengät. En koskaan halua käyttää niitä kenkiä enää, mutta olin hyvin surullinen riisuessani ne”, Levy kertoi Q-lehdelle.

Schitt’s Creek on katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone