Kesävieras: Anna-Leena Härkönen kirjoitti romaanin lesken ja seksityöntekijän suhteesta: ”Kirjan vastaanotto jännittää normaalia enemmän”

Perinteeksi muodostunut Kesävieras-juttusarja alkaa jälleen Mesta.netin kirjasivuilla. Tämän kesän ensimmäisenä vieraana on uuden romaanin julkaissut Anna-Leena Härkönen.

Anna-Leena Härkösen uutuusromaani, Huomenna hän ei tule, kertoo leskeksi jääneestä kuusikymppisestä Elsasta, joka tutustuu sattumalta seksipalveluita tarjoavaan ja itseään huomattavasti nuorempaan mieheen Valtteriin.

Elsa sopii tapaamisen Valtterin kanssa. Tästä alkaa huumorin sävyttämä draama, jonka aikana Elsa kokee ihastumisen ja epävarmuuden tunteita kuin seksin villiä huumaakin.

Härkönen kirjoitti kirjaa noin kaksi vuotta. Alun perin hän kirjoitti tarinaa ihan eri aiheesta, mutta kun kirjoitusprosessi junnasi, hän alkoi miettiä uutta ja itseään kiinnostavaa kirja-aihetta.

”Lehdissä oli ollut paljon juttuja seksityöntekijöistä. Rupesin leikittelemään ajatuksella, että miltä tuntuisi maksaa seksistä. Silloin tajusin löytäneeni kirjan aiheen. Googlasin ja luin aiheesta kertovaa kirjallisuutta. Onneksi sain lopulta haastateltavaksi yhden miespuolisen seksityöntekijän, koska ilman häntä en olisi voinut tätä kirjaa tehdä”, Anna-Leena Härkönen kertoo.

Härkönen piti kohtaamisia kiinnostavina ja muutamista esille tulleista asioista tuli olennaisia kirjan kannalta.

”Eniten hämmennyin siitä, että ainakaan kyseisen miehen kohdalla seksityöhön ei liittynyt ahdistusta. Hän sanoi, että hän on aina halunnut koskettaa ja kohdata ihmisiä, ja seksityössä sitä saa tehdä.”

Härkönen halusi antaa mahdollisimman totuudenmukaisen kuvan seksityöntekijän ammatista. Hän antoi miehelle tekstin luettavaksi ennen julkaisua.

”Hän tarkisti tekstin ja halusi muuttaa pari kohtaa. Esimerkiksi hän halusi korjata kohdan, jossa Valtterilta kysytään, mitä hän myy ja hän vastaa, että minua. Mies totesi, että emme me myy itseämme, vaan aikaamme ja palvelujamme.”

Leskeksi jääminen on yksi kirjan teemoista. Elsa on lapseton ja yksinäinen. Elämäilo on kateissa. Avioliittokaan ei mennyt niin kuin piti. Hän oli yrittänyt korvata miehelleen Hannulle lapsettomuuden antamalla tälle luvan pettää, vaikka se satutti häntä. Uutena vuotena Elsa järjestää juhlat, joihin ei tule kukaan.

Hänen on löydettävä itsensä uudessa elämäntilanteessa.

”Katson, että suhde Valtteriin potkii häntä eteenpäin”, Härkönen toteaa.

”Tavallaan kirja on tarina myös siitä, miten Elsa pääsee eroon miehensä varjosta. Yhtäkkiä hän huomaa itsessään uusia piirteitä. Mietin paljon, että meneekö kirja överiksi, että voiko Elsa täräytellä veljelleen asioita noin suoraan. Päätin, että voi, koska kirjassa on kaikki mahdollista.”

Kirjan vastaanotto jännittää Härköstä normaalia enemmän. Hän on luettanut romaania tuttavillaan ja saanut hyvää palautetta.

”Aika moni on sanonut, että kirja on surullinen, mutta en itse tajunnut sitä yhtään tehdessä”, Härkönen puntaroi.

Huomenna hän ei tule on Härkösen 12. romaani. Hän kertoo saaneensa vuosien varrella niin monenlaista palautetta, että mikään ei voi enää yllättää.

”Huonoon kritiikkiin ei totu koskaan. En edes lue kirjojeni arvosteluja. Suojelen itseäni. Jos vastaan tulee ikäviä lauseita, ne saattavat jäädä pyörimään pitkiksi ajoiksi päähän. Tärkeintä on kuitenkin se, että tavalliset lukijat tykkäävät ja olen itse tyytyväinen kirjaan.”

juttu jatkuu…

Anna-Leenä Härkönen Mädät omenat -sarjan kuvauksissa Virossa vuonna 2020. Kuva: Jouni Hirn

Härkönen aikoo pyhittää kesäkuukaudet lomailulle ja alkukesästä ohjelmassa on Kreikan reissu. Tammikuussa julkaistaan kirja, joka koostuu hänen kirjoittamistaan kolumneista.

Näyttelijän työt kiinnostavat häntä myös. Härkönen näytteli viimeksi Napapiirin sankarit 4 -elokuvassa ja Pohjolan laki -sarjassa.

”En aloita uutta proosaa vähään aikaan. Aion hengähtää hieman. Kesä on vapauttavaa aikaa, koska pimeys masentaa minua. Kesäisin olen kuin eri ihminen”, Härkönen toteaa.

Härkönen varttui Kempeleessä Pohjois-Pohjanmaalla. Rakkaimmat lapsuuden kesämuistot liittyvät maaseudulle, samoihin maisemiin, joihin hän sijoitti teini-ikäisenä kirjoittamansa Häräntappoase-esikoisromaaninsa.

”Lapsena tuntui, että aina on hellettä ja kivaa, vaikkei välttämättä ollut. Kivoihin muistoihin lukeutuu se, kun pääsin sukulaisten luo heinäntekoon Keski-Pohjanmaalle. Olen kotoisin pienestä kunnasta, mutta en maalaistalosta. Se oli mahtavaa. Lehmät olivat eksoottisia. Talon sukulaislapset katsoivat kummissaan, kun lähdin isäntäväen kanssa viemään lehmiä laitumelle kuuden aikaan aamulla.”

Heinäntuoksuinen ja maalaisromanttinen romaani Häräntappoase on yksi kaikkien aikojen kesäkirjoista. Ajatonta romaania ei olisi syntynyt ilman serkkukyläilyjä.

”Käytin ja kuvasin omia kokemuksiani Häräntappoaseessa. Kerroin kokemuksesta, että miltä tuntuu osallistua vähän kuin ulkopuolisena maatilan töihin. Eihän se heille eksoottista ollut, jotka asuivat maalla ja joutuivat tehdä töitä koko ajan.”

Myös lukeminen kuuluu kesään. Härkönen luki viimeksi Anna-Maria Eilittän romaanin Tämäkin hämärä katoaa.

”Se oli todella hyvä romaani. Luen kaikkea mahdollista viihteestä tietokirjallisuuteen. Seuraavaksi aion lukea venäläiskirjailijan Oksana Vasjakinan Haavan. Kirja käsittelee hänen omaa äitisuhdettaan ja sitä on kehuttu paljon.”

Huomenna hän ei tule on saatavana e-kirjana. Äänikirja julkaistaan 12.6. Lue näyte e-kirjasta Elisa Kirja -palvelusta. Tutustu Härkösen muihin teoksiin täällä.

Teksti: Jouni Hirn. Jutun pääkuva: Jouni Harala

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone