Katariina Kaitue esittää tositapahtumiin perustuvassa sarjassa seurapiirinaista, jonka elämä muuttuu dramaattisesti – ”tämä on kertomus tahdosta jatkaa elämää”

Katariina Kaitue esittää Elisa Viihteen uudessa Kultakala -draamakomediassa Leenaa, jonka elämä muuttuu dramaattisesti, kun hänellä todetaan varhaisiän Alzheimer.

Kaitue on iloinen siitä, että tärkeä aihe nostetaan esille tv-sarjan muodossa. Hänen mukaansa aihetta on käsitelty yllättävän vähän ottaen huomioon, että Suomessa on yli 190 000 muistisairasta.

Vaikka Alzheimerin tautiin sairastumista lähestytään komedian keinoin, kyseessä on pohjimmiltaan vakavahenkinen kertomus siitä, miten äidin ja tyttären elämä muuttuu sairauden myötä.

”Kultakala -sarjassa ei naureta kenellekään, vaan esitetään, että millaisiin tilanteisiin ihmiset saattavat joutua sairastuttuaan Alzheimeriin. Tämä ei ole sairaskertomus, vaan kertomus tahdosta ja yrityksestä jatkaa elämää, kun kutsumaton vieras tulee elämään, toteaa Kaitue.

Ennen kuvausten alkua Kaitue yritti saada kattavan kuvan sairaudesta. Hän haki tietoa Alzheimerista ja kävi keskusteluja ihmisten kanssa, joiden lähipiirissä on muistisairaita.

Kaitue pitää tärkeänä, että osa Tatiana Elfin käsikirjoittaman sarjan tapahtumista on tosielämästä. Se antoi hyvän pohjan työstää Leenan roolihahmoa.

Kultakala-sarjasta tuli hänelle avartava kokemus. Kaitue toteaa, että hänen oma tietoisuutensa ja suhtautuminensa kanssaihmisiin on muuttunut sarjan myötä.

”Ehkä suhtaudun ympäristöön suuremmalla ymmärryksellä. Koskaan ei voi tietää, millainen tausta jollain ihmisellä ja hänen omituisella käytöksellä voi olla. Hänellä voi olla muistisairaus, joten ei kannata ryhtyä tuomitsemaan ketään, vaan mieluummin pyrkiä auttamaan häntä.”


Leenan tytärtä näyttelee sarjassa Miila Virtanen. Kaitue kehuu häntä huikean hyväksi ja monitasoiseksi näyttelijäksi.

Alzheimeria pidetään usein vanhempien ihmisten sairautena, mutta Leena on keski-ikäinen ja hänen elämänsä on täysin auki. Hänellä on mieluisa ammatti ja aikuinen lapsi. Hän on sosiaalinen ja hurmaava persoona, mutta yhtäkkiä hänestä tulee viiltävä ja pelokas. Sairauden myötäminen on hänelle vaikeaa.

”Sarja kertoo halusta elää ja selviytyä hankalistakin tilanteista ja lähipiirin merkityksestä. Me usein pelkäämme asioita, jotka ovat tuntemattomia meille. Tämä sarja pystyy valaisemaan tätä puolta”, Kaitue päättää.

Kultakala-sarjan katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone