Jouni Hynynen – tämän kirjan ottaisin mukaan autiolle saarelle

Rokkari-kirjailija Jouni Hynysen esikoisromaani Kadonnutta tavaraa etsimässä ilmestyi syyskuussa. Revolveri-tyylisessä haastattelussa käsitellään uutta romaania ja samalla selviää muun muassa, minkä kirjan Hynynen ottaisi mukaan autiolle saarelle.

Millaista oli kirjoittaa ensimmäinen romaani?

– Jokainen sana, jokainen lause oli suurta nautintoa. Tuntui, että tarina vei ukkoa vahvasti. Opin sen, että jos haluat kirjoittaa pitkän tarinan, sinun täytyy olla varma siitä, että todella haluat kirjoittaa tätän stoorin. Täytyy pitää mielessä koko tarina ja olla vahva halu ja tahto nähdä vaivaa kirjoittaa se, sekä miettiä, mistä saa kaiken tarvittavan materiaalin. Tein muistiinpanoja puhelimeen pari vuotta, sitten aloin paukuttaa tarinaa kasaan. Asennoiduin näin, ja takanani on elämäni hauskimmat neljä vuotta.

Millaista palautetta olet saanut romaanista tähän mennessä?

– En minkäänlaista. Olen hämmentynyt. Eräs ystäväni tosin totesi, että hän ei tiennyt minussa olevan mitään näin syvällisiä piirteitä. Miksi toisaalta olisi tiennytkään: olemme tunteneet toisemme vasta viisitoista vuotta.

Kirjassai Koponen, keski-ikäinen ja viinaan menevä muusikko hyppää taksiin ja lähtee metsästämään menneitä heilojaan. Mistä idea värikkääseen tarinaan ja hahmot saivat alkunsa?

– Minusta, ystävistäni, tutuistani sekä ihmisistä, joihin olen törmännyt ympäri Suomen. Ja varsinkin täällä päin Suomea (Etelä-Karjala siis) kuulee niin erilaisia tarinoita erilaisista ihmisistä ja ihmisiltä, että täytyy olla aivokuollut, jos ei taltioi niitä ylös.

Jos kirjasta tehtäisiin elokuva, kuka olisi sopivin näyttelemään Koposta?

– Vaihtoehtoja on paljon. Hietalahden Hissu tulee ensimmäisenä mieleen. Tai Mikko Kouki.

Millaisia kirjallisia haaveita ja tavoitteita sinulla on tulevaisuuden varalle? Milloin Hynysen tai Kotiteollisuuden muistelmat ilmestyvät?

– Olen tällä hetkellä niin perse auki ja poikki, etten osaa edes ajatella mitään kirjoitushommia tästä eteenpäin. Minä olen vasta 46-vuotias, bändi on pyöreästi 21 -vuotias, joten muistelmien aika ei ole vielä. Ja jos joskus on, niin joku muu saa sen kirjoittaa. Mutta romaanin kirjoittamisesta jäi sen verran hyvä maku, että jotain pitempää tarinaa alan varmasti kirjoittamaan taas kun jaksan.

Ja vielä neljä nopeaa:

Kirja, jota luen tällä hetkellä.

– Elämä voittaa (Niilo Yli-Vainion elämäkerta), Jeppis 2 (Tommi Liimatta), England´s Dreaming (punk-historiikki Englannin 70-luvun lopun punk-scenestä) sekä Tie Tampereelle (Heikki Ylikangas).

Kirja, jonka ottaisin mukaan autiolle saarelle.

– Jari Tervo: Minun sukuni tarina

Missä luet mieluiten?

– Sängyssä. Rakastelun jälkeen.

Mieleenpainuvin kirja lapsuudestani

– Kaksi tulee mieleen: Väinö Linnan Tuntematon sotilas sekä Edgar Rice Burroughsin Tarzanin paluu.

Jouni Hynynen ( s.1970) tunnetaan Kotiteollisuus-yhtyeen laulaja-kitaristina ja lauluntekijänä. Häneltä on ilmestynyt aiemmin muun muassa novellikokoelmat Paskapuhetta ja Rakkaudella, Hynynen.

Hynynen Helsingin kirjamessuilla perjantaina 28.10. klo 19–19:30 Otavan ja Liken osasto.

Kadonnutta tavaraa etsimässä voi lukea Elisa Kirjassa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone