Jari Tervo heittäytyy lukutoukaksi marraskuussa – tämä on isänpäivän kirjatoive

Kirjailija Jari Tervo odottaa pääsevänsä lukujonossa olevien kirjojen pariin. Isänpäiväkirjakin on tiedossa.

Syksy on ollut Jari Tervolle kiireistä aikaa. Siitä on pitänyt huolen vastikään ilmestynyt Matriarkka-romaani. Marraskuussa koittaa pieni hengähdystauko.

”Se tarkoittaa sitä, että saan olla sohvalla ja lukea. Lukematta on monta kirjaa, muun muassa Maarit Tyrkön kirja Kekkosesta (Presidentti ja toimittaja). Isänpäiväksi olen toivonut Louis-Ferdinand Célinen teosta Linnasta Linnaan.”

Lukeminen on hänelle elinehto myös ammatillisessa mielessä. Kirjojen avulla hän pääsee perille asioista ja saa muodostettua mielipiteen aiheesta kuin aiheesta.

”Romaanini ovat selvityksiä. Kun alan kirjoittaa, minulla ei ole mielipidettä. Luen aiheesta kaiken mahdollisen ja selvitän, mitä mieltä voisin olla. Sillä tapaa kirjoitettuna romaanit eivät ole mielipiteitä”, Tervo toteaa

Hänen uusin romaaninsa Matriarkka on saanut hienon vastaanoton. Moni kriitikko on pitänyt sitä hänen parhaana teoksena – ja kirjailija on samaa mieltä.

”En sano tätä vain siksi, että kyseessä on uusin teokseni”, hän huomauttaa.

”Kirjailija suojautuu usein huonolta kritiikiltä toteamalla, että kyseessä on vain yhden henkilön mielipide. Mutta samoin täytyisi ajatella myös silloin, kun saa hyvän kritiikin. Jos kirjailija alkaa kitistä kriitikon kanssa kilpaa, siitä ei seuraa koskaan hyvää. Silloin kirjailija vain varmistaa, että huono kritiikki leviää laajemmalle”, Tervo summailee.

Myös Matriarkkaa edelsi iso taustatyö. Tervo luki uudestaan Gabriel García Márquezin Sadan vuoden yksinäisyyden ja Günter Grassin Peltirummun vain todetakseen ”kuinka suuret kirjailijat hoitivat hommansa.”

Tervo ei ole vielä toistaiseksi lukenut kokonaista kirjaa sähköisenä tabletilta tai tietokoneelta.  Hän on kuitenkin tutustunut e-kirjoihin, lukulaitteisiin ja kokeillut lukemista älypuhelimella.

”Siinä vaiheessa, kun lähden pidemmälle matkalle, lukisin mielelläni kirjoja tabletilta. Laitteet ovat kehittyneet paljon. Niiden näyttö ei häikäise silmiä samalla tavoin kuin ennen. Minulle tuli yllätyksenä myös se, että sivua kääntäessä kuulin tutunkuuloisen rasahduksen.”

Kirjailijaa hämmästyttää se, miksi e-kirjoilla on Suomessa huomattavasti pienempi markkinaosuus kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Ruotsissa.

”Sehän on aivan unelmatilanne, jos asuu korvessa, että kirjakauppaan on puolen minuutin matka. Tiedä sitten, ovatko suomalaiset kustantajat loppujen lopuksi kauhean innoissaan sähkökirjoista, koska silloin sitä ei paineta ja isot painohallit humisevat tyhjänä.”

Jouni Hynynen valitsi haastattelussa autionsaaren kirjaksi Jari Tervon Minun sukuni tarinan. Tervo miettii hetken omaa vastaustaan.

”Ottaisin autiolle saarelle mukaani William Shakespearen kootut. Siinä riittäisi pitkäksi aikaa tekemistä. Lisäksi hän on aivan ylivoimainen, kaikkien kirjailijoiden kantaisä, joka tuottaa häikäisevän hienoa ja kuvallista kieltä.”

Tulevista kirjajulkaisuistaan ei suosikkikirjailija osaa sanoa paljoakaan.

”Mielessäni on kaksi sanaa, joita pallottelen. Katson, lähtisikö jompikumpi niistä syventymään.”

 

Matriarkka on tilattavissa Elisa Kirjasta.

 

Teksti ja kuva: Jouni Hirn

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone