Iida-Maria Heinonen tekee rankan roolin lähisuhdeväkivaltaa kuvaavassa uutuussarjassa — kuvausten liikuttavin hetki syntyi improvisoimalla ja se nähdään sarjassa

Elisa Viihteen uusi alkuperäissarja Kaikki anteeksi kertoo väkivaltaisen ihmissuhteen kaaren alun rakkauden huumasta katkeraan loppuun.

Neljäosainen draamasarja pohjautuu Laura Mannisen omakohtaiseen samannimiseen romaaniin, joka avaa lähisuhdeväkivallan todellisuutta realistisesti ja peittelemättömästi. Vuonna 2018 julkaistu Kaikki anteeksi -kirja herätti laajaa keskustelua parisuhdeväkivallasta.

Iida-Maria Heinonen näyttelee menevää uranaista Vilmaa, joka tapaa hurmaavan ja sympaattisen Mikon, jota näyttelee Joonas Saartamo. Suhteen edetessä Mikon elämästä alkaa paljastua salaisuuksia ja hänestä kuoriutuu manipuloiva, mustasukkainen ja väkivaltainen kumppani. Vilma ei luovuta. Hän jatkaa suhdetta ja hänestä tulee uusioperheen äiti. Sarja kuvaa myös häpeää ja vaikenemisen kulttuuria.

Heinonen kuvailee Vilman roolia keskivertoa vaativammaksi. Hän koki roolia tehdessään laajan tunteiden kirjon. Sarjan alussa Vilma on sporttinen ja elämänmyönteinen sinkkunainen, mutta loppua kohden masentuu ja on kuin varjo entisestään.

””Tein pitkän ja perinpohjaisen ennakkovalmistautumisen, koska haasteena oli, että sarjaa kuvattiin epäkronologisesti ja tiukalla aikataululla, kuten aina on tapana. Yhden päivän aikana hypättiin useita kertoja aikatasolla alun onnen huumasta suhteen syvään päätyyn. Siihen oli apuna, että olin käynyt tarkasti kohtauksia läpi ohjaajan ja vastanäyttelijän kanssa, ja luonut vahvoja mielikuvia kohtauksista jo ennakkoon. Olin myös tehnyt soittolistoja biiseistä, jotka herättivät kehossani ja mielessäni tietyntyyppisiä olotiloja. Pystyin niiden avulla vaihtamaan tunnelmasta toiseen nopeasti kohtausten välillä”, Iida-Maria Heinonen kertoi sarjan lehdistötilaisuudessa.

Iida-Maria Heinonen tunnetaan myös elokuvasta Juice sekä tv-sarjoista Pohjolan laki ja Syke.
Uusperheen lapsia näyttelevät Elina ja Essi Patrakka sekä Munkkivuori-sarjastakin tuttu Vilho Rönkkönen.

Antti Heikki Pesosen ohjaaman draamasarjan keskiössä on uusperhe. Mikon äkkiarvaamaton ja väkivaltainen käytös koskettaa myös lapsia.

”Lapsinäyttelijät olivat aivan loistavia. Yksi kuvausten mieleenpainuvimmista hetkistä oli se, kun improvisoimme Vilho Rönkkösen kanssa extempore kuvatussa kohtauksessa. Fyysistä väkivaltaa sisältävien kohtausten jälkeen kuvauspäivää oli joitain minuutteja jäljellä, ja ohjaaja pyysi meitä vielä yhteen kuvaan istumaan Vilhon kanssa vierekkäin. Siinä hetkessä sain impulssin, että tältä tuntuu, kun väkivallan tekijälle kuuluvat syyllisyys ja häpeä siirtyvät uhrin kannettavaksi, ja aloin improvisoida repliikkejä. Vilho oli heti täysillä mukana. Kyseinen hetki nähdään sarjassa.”

Heinonen toivoo, että sarja tuo tietämystä ja vertaustukea ja luo toivoa siitä, että tällaisista elämäntilanteista voi päästä eteenpäin.

Erityislatauksen rooliin toi se, että käsikirjoitus pohjautuu Laura Mannisen omakohtaisiin kokemuksiin.

”Olin niin syvällä siinä maailmassa ja aiheessa. Halusin tehdä kaiken suurella kunnioituksella, niin vilpittömästi kuin pystyin ja tähdätä mahdollisimman aitoon vaikutelmaan. Vaikka sarjan aihe on raskas ja vakava, ammatillisesti roolini oli antoisa, kiitollinen ja ainutlaatuinen kokemus.” Heinonen toteaa.

Kaikki anteeksi on katsottavissa Ruutu + -tilauksella. Uusia jaksoja julkaistaan viikoittain. Koko sarja on katsottavissa 27.11.2023.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone